Reklama

Zaměstnanci ČEZ mají pěkné Vánoce. Dostanou odměny 60 tisíc na hlavu a vyšší platy

ČEZ zvedá mzdy.
 ČTK

ČEZ v příštím roce zvýší zaměstnancům mzdy o 10 procent a rozdá odměny 60 tisíc korun.

Reklama

Energetická společnost ČEZ v příštím roce navýší svým zaměstnancům mzdy o deset procent. Zaměstnanci navíc dostanou na přelomu roku odměnu 60 tisíc korun. ČTK to ve středu řekl zástupce odborů působících v ČEZ a.s. Jan Hrb a potvrdil mluvčí firmy Ladislav Kříž. Průměrnou mzdu podnik dlouhodobě nesděluje.

Odbory se s vedením společnosti dohodly na úpravě mezd pro příští rok v závěru listopadu. Odboráři podle Hrba původně žádali pro zaměstnance navýšení o 12,7 procenta, což byla výše inflace na jaře letošního roku. Výsledkem jednání je nakonec dohoda o navýšení o deset procent u tarifních mezd, o desetinu víc by měla společnost připlácet i u smluvních zaměstnanců.

Kromě navýšení mezd dostanou zaměstnanci také odměnu ve výši 60 tisíc korun. Ta bude podle Hrba rozdělena do dvou výplat, kdy v listopadové výplatě zaměstnanci dostanou polovinu, a druhou půlku pak k lednové výplatě.

elektroměr, elektřina

ČEZ ohlásil rekordní zisk a hned poté zdražil elektřinu na příští rok

Polostátní energetická společnost ČEZ od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny, klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně připlatí kolem 300 korun. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou, uvedl mluvčí společnosti Roman Gazdík. Firma vyšší ceny oznámila v den, kdy zveřejnila výsledky, podle kterých ji kvůli vyšším cenám energií stoupl do září zisk osminásobně. Nové ceníky se zastropovanými cenami pro příští rok ohlásili i další dodavatelé energií.

Přečíst článek

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 28 tisíc lidí, z toho zhruba 20 tisíc v Česku. Samotná ČEZ a.s. má asi 5500 zaměstnanců. V dukovanské elektrárně pracuje asi 1300 lidí, temelínská elektrárna má zhruba 1250 zaměstnanců.

Odděleně od ČEZ a.s. vyjednávají vždy o mzdách s vedením ČEZ odboráři integrovaných dceřiných firem ČEZ, mezi které patří mimo jiné společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ ESCO. Samostatně vyjednává o mzdách s tamními odbory vedení Severočeských dolů, které ČEZ plně ovládá.

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Lukáš Kovanda: V Česku elektřina pro domácnosti zlevňuje za poslední rok suverénně nejvíce v celé EU

V Česku se cena elektřiny pro domácnosti vyvíjí za poslední rok nejpříznivěji v celé EU. V říjnu totiž dle údajů Eurostatu elektřina meziročně zlevňovala, a to o výrazných 38,2 procenta. Jedinou další zemí EU, kde elektřina meziročně zlevňuje, je Španělsko (viz graf níže). Na Maltě je její cena shodná jako před rokem. Ve všech ostatních zemích EU elektřina pro domácnosti zdražuje, někdy i dramaticky.

Přečíst článek

Průměrnou mzdu firma ČEZ dlouhodobě nesděluje. Týdeník Ekonom v roce 2019 napsal, že průměrná měsíční mzda v ČEZ bez členů managementu a vedení činí asi 69 tisíc korun, a je tak vyšší než u dalších energetických firem. Šéf odborů v Jaderné elektrárně Temelín Vladimír Hronek už dříve uvedl, že průměr u tarifních mezd v elektrárně je lehce nad 40 tisíc korun.

Průměrná měsíční mzda v Česku stoupla podle údajů Českého statistického úřadu ve druhém letošním čtvrtletí meziročně o 1696 korun na 40 086 korun hrubého.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Skupina za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme