Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavební výroba poprvé od koronakrize vzrostla. Průmysl svírá nedostatek dílů

Stavební dělníci, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Stavební produkce zaznamenala v květnu meziroční růst poprvé od začátku pandemie. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslovou výrobu trápí nedostatek dílů.

Reklama

Stavební výroba v Česku od vzniku pandemie poprvé meziročně vzrostla. V několika měsících loňského i letošního roku byl přitom meziroční propad stavební produkce dokonce větší než deset procent. 

Letošní výkony stavebnictví se srovnávaly s loňským propadem, vyvolaným opatřeními proti pandemii. Při srovnání s květnem roku 2019 vykazuje odvětví spíš stagnaci než růst, i to je ale podstatná změna proti předchozím měsícům. „Je patrné, že se podniky dokázaly s řadou pandemických opatření srovnat. Nedostatek pracovních sil již netvořil zásadní překážku zvyšování výkonů, zatímco nedostatek materiálů ještě nebyl výraznou brzdou”, uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Letos v květnu ale vydaly stavební úřady až o patnáct procent stavebních povolení více a zvýšila se také orientační hodnota stavebních povolení.

Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Stavební výrobě se nedaří nastartovat růst, může za to i chladný duben

Stavební výrobě v Česku se stále nedaří nastartovat růst. V dubnu meziročně klesla o 3,9 procenta. Poklesla i meziměsíčně, a to o 1,3 procenta. Za dubnovým snížením stejně jako v předchozích měsících stály pozemní stavby, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

„Lepší výsledky tentokrát vykázali živnostníci a menší firmy, které loni ovlivnila pandemie větší měrou, a základna byla proto velmi nízko,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Pokračování růstu stavební produkce je spíše nejisté. „Shánění nedostatkových materiálů bude působit přinejmenším ve směru nižší produktivity a ztenčení marží stavebních podniků. Jak je patrné ze statistiky nových zakázek, poptávka po stavebních pracích se bude koncentrovat v bytové výstavbě, kde byl v květnu zaznamenán historicky nejvyšší objem povolených staveb. Celkově ale objem meziročně sotva rostl v běžných cenách, což dává i o ohledem na rostoucí ceny vyhlídky na nemalý propad reálné produkce. Je také otázkou, jak na rostoucí ceny v budoucnu zareagují potenciální investoři. Nadále počítáme pro letošní rok s poklesem reálné stavební produkce, a to o dvě až čtyři procenta,” dodal Sobíšek.

Průmysl je ve vleku chybějících součástek

Průmyslová produkce v Česku v květnu meziročně vzrostla o 25,3 procenta. Objem nových zakázek se zvýšil téměř o polovinu, uvedl ČSÚ. Loňský květen ale výrazně poznamenala epidemie koronaviru. Ve srovnání s letošním dubnem průmysl klesl o 3,6 procenta. Důvodem poklesu je nedostatek dílů a surovin do výroby, a to především ve výrobě automobilů.

„Pohled na meziroční údaje málokdy tak dobře jako tentokrát maskuje poslední vývoj. V meziročním vyjádření výroba v květnu přidala 32,3 procenta. Vysoký růst je stále dán srovnáním s minulým rokem, kdy byl průmysl do velké míry uzavřen,“ uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. 

„I když na první pohled vypadají čísla z tuzemského průmyslu velmi povzbudivě, když se meziročně jeho výroba zvýšila o čtvrtinu, stále více je patrné, že se dostal na hranice svých stávajících možností,“ komentoval výsledky Petr Dufek, analytik ČSOB. 

Z důvodu loňských lockdownů i dobrovolných odstávek má proto mysl se dívat spíše na meziměsíční čísla. Ve srovnání s dubnem průmyslová produkce poklesla o 3,6 procenta, a to především v důsledku nepříznivého vývoje v největších tuzemských oborech. 
„Automobilový průmysl, který si rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek zakázek, má za sebou propad o téměř 11 procent,“ dodal Dufek. 

Taťána Bakalčuková, CEO e-shopu Wildberries a nejbohatší Ruska.

Miliardářka ze sídliště. Na mateřské rozjela e-shop, dnes je nejbohatší Ruska

Taťána Bakalčuková je prezentována jako self-made miliardářka, která na mateřské dovolené vybudovala úspěšný byznys z ložnice moskevského paneláku. Stačilo pár let a její majetek je směle poměřován s bohatstvím ruských oligarchů. Ne všechno je ale tak, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Přečíst článek

Na vině je stále nedostatek komponent, který trápí výrobce napříč celým kontinentem. „A chvíli bude ještě hůře, protože někteří výrobci už raději omezují výrobu, než aby dále plnili sklady nehotovými výrobky,“ doplnil analytik ČSOB.

„Meziroční růst zaznamenala prakticky všechna odvětví zpracovatelského průmyslu,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová. Nejvíce si proti loňskému květnu polepšila výroba aut, která se zvýšila téměř o 60 procent. O více než polovinu rostla produkce pryžových a plastových výrobků, téměř o třetinu byla vyšší výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Hodnota zakázek meziročně vzrostla o 46,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 49,9 procenta, tuzemské zakázky o 39,6 procenta. „Zakázky tuzemským výrobcům tedy nechybí, ale další růst průmyslu začíná limitovat nedostatek dílů a surovin," dodal ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme