Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardářka ze sídliště. Na mateřské rozjela e-shop, dnes je nejbohatší Ruska

Taťána Bakalčuková, CEO e-shopu Wildberries a nejbohatší Ruska.
Wildberries
Viliam Buchert

Taťána Bakalčuková je prezentována jako self-made miliardářka, která na mateřské dovolené vybudovala úspěšný byznys z ložnice moskevského paneláku. Stačilo pár let a její majetek je směle poměřován s bohatstvím ruských oligarchů. Ne všechno je ale tak, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Reklama

Ve filmu Andrej Rublev slavného ruského filmového režiséra Andreje Tarkovského se kromě jiného říká: „Na Rusi je všechno možné“. Platilo to v době malíře Rubleva (ve středověku), za Tarkovského (ve 20. století) i dnes. Důkazem je fantastické a v některých ohledech poněkud záhadné zbohatnutí matky čtyř dětí a bývalé učitelky angličtiny Taťány Vladimirovny Bakalčukové, zakladatelky, majitelky a CEO e-shopu Wildberries. Ta je dnes suverénně nejbohatší Ruskou. Její majetek je odhadován na 13 miliard dolarů.

V roce 2004 se při mateřské dovolené tehdy osmadvacetiletá Bakalčuková (dříve Kimová, patří totiž ke korejské menšině žijící v Rusku) rozhodla spustit internetový obchod s dětskou módou. Pojmenovala ho Wildberries. Původně nakupovala oblečení z německých katalogů Otto a Quelle a to pak přeprodávala dál. Využila toho, že plnohodnotný on-line trh tehdy v Rusku v podstatě neexistoval. Přes internet se prodávala jen menší elektronika, domácí potřeby a knihy. Velmi žádané oblečení v nabídce internetových obchodů úplně chybělo.

„Vzala jsem naše úspory, což bylo v přepočtu asi 700 dolarů a založila Wildberries. Nějakou hodně malou částku vložila do reklamy,“ popisovala své podnikatelské začátky v prosinci 2018 Bakalčuková. Až do té doby se totiž důsledně vyhýbala médiím, přestože její firma už mezitím obrovsky vyrostla a byla minimálně v Rusku hodně známá. „Neměla jsem o rozhovory zájem, protože jsem silná introvertka a prezentaci jsme ani nepotřebovala,“ vysvětlovala svoji odvěkou opatrnost k médiím. Od začátku roku 2019 se ale rozhodla změnit strategii a taktiku firmy, najala si PR agenturu a začala expandovat do zahraničí. Obrovským způsobem jí v posledních dvou letech nahrává koronavirová pandemie, která silně podpořila tržby e-commerce. 

Na jedné straně se o Bakalčukové a jejím podnikatelském úspěchu hovoří jako o zářném příkladu toho, že také v Rusku, kde jsou nejbohatší lidé většinou spjati s podivnými privatizacemi (někdy až s kriminálním pozadím a obrovskou korupcí), s těžbou nerostů či průmyslem a s velmi dobrými kontakty na vládu v Kremlu, se dá uspět v moderním druhu podnikání a bez kontaktů na vládnoucí moc. Na druhou stranu je i Bakalčuková podezírána, že některé velké půjčky u bank nedostala „jen tak“, ale že to bylo v důsledku nějaké velké protekce. To ona ale odmítá. Jenže mnohé transakce a postupy firmy zůstávají nadále zahaleny tajemstvím. 

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek

Tvrdá byznysmenka vsadila na rodinu

Wildberries nabízí prakticky všechno – od hraček, přes knížky až po sexuální pomůcky. Jde o ruskou obdobu amerického Amazonu nebo čínského Alibaby. Asi polovinu tržeb ale pořád generuje prodej oblečení. V portfoliu má asi 80 tisíc značek, denně stránky navštíví přes 11 milionů lidí, asi 1,5 milionu z nich i nakoupí. Obrat Wildberries loni vzrostl meziročně o 96 procent na 6 miliard dolarů.  

Začátky v roce 2004 i v prvních letech provozu ale byly více než skromné. Kanceláří a současně skladem firmy byl na samotném počátku byt Bakalčukových. Taťána dělala telefonistku, kurýrku i nákupčí, do toho všeho ještě pečovala o děti, které postupem času přibývaly, až se zastavily na konečném počtu čtyři. Bakalčuková není žena se supeschopnosti, do péče o děti i budování firmy zapojila prakticky celou rodinu. Pomáhal manžel (ten má dnes ve firmě podíl 1 procento), sestra, otec a další lidé z rodiny či známí. Vrcholoví manažeři se pak rodily zejména uvnitř firemních struktur. Cizím lidem nebylo umožněno do systému proniknout. 

V každém případě však Bakalčuková hodně riskovala a zaváděla v Rusku jednu novinku za druhou – zrušila platby předem a začala otevírat pobočky, ve kterých si bylo (a pořád je) možné zejména oblečení vyzkoušet. Byla hodně tvrdá na dodavatele, ale nabídla všem stejné podmínky. Dovážela zboží zahraničních firem, které na ruském trhu do té doby chybělo a prodeje díky tomu raketově rostly. 

Bakalčuková přitom nemá žádné ekonomické vzdělání. V začátcích jak sama tvrdí dokonce ani neprováděla žádném průzkumy a propočty, spoléhala se výhradně na svoji intuici. Protože na dotazy médií léta neodpovídala, nebylo možné její slova nikdy ověřit. Až v roce 2020 se začalo ukazovat, že to, co vždy znělo jako krásná pohádka, je možná jen umně sestrojený kalkul. 

Rychle vzhůru 

Jak se ukázalo, když Bakalčuková založila svoji firmu, nebyl její manžel Vladislav jen obyčejným radiofyzikem. Už od konce 90. let prodával počítače a založil poskytovatele internetových služeb UTech a iFlat. Jeho zkušeností Bakalčuková využila právě při budování e-shopu. Příbuzným manžela je pak Yona Bakalchuk z Izraele, který posledních 20 let pracoval pro mezinárodní IT společnost Matrix Global Services, kde zastával funkci ředitele strategického prodeje. Mezi zákazníky firmy patří například izraelské ministerstvo obrany a armáda. Taťána a Vladislav mají také hodně blízko k rodině Igora Sečina, který je CEO vlivné a bohaté ruské ropné společnosti Rosněft. A některé půjčky od bank podle posledních zjištění Wildberries nezískala pouze na základě svých výsledků, ale také díky protekčním kontaktům. Půjčky byly potřeba zejména v krizových letech 2008 a 2009, kdy obraty společnosti poklesly. I z této prekérní situace dokázala Bakalčuková záhadně snadno vybruslit. 

Bob Iger, bývalý šéf zábavního konglomerátu Walt Disney a jeho současný předseda představenstva.

Bývalý šéf Walta Disneyho Bob Iger: Inovujte, nebo zhyňte

Muž, který vedl zábavní konglomerát Walt Disney a mohl se stát americkým prezidentem, se podělil o svůj pohled na byznys. Cenné rady uvedl ve své knize a také v kurzu Master Class.

Přečíst článek

Tajemný zachránce

První velkou přímou smlouvu se západním výrobcem uzavřela v roce 2009 se společností Adidas, která tehdy kvůli poklesu poptávky nahromadila ve svých skladech velké množství neprodaných zásob. Wildberries si vzala úvěr a nakoupila tisíce párů tenisek od Adidasu. Tyto výprodejové nákupy se poté staly velmi funkčním obchodním modelem společnosti. Ta odkupovala od výrobců vše, co se z toho či onoho důvodu neprodávalo (vadné zboží, nízká kvalita nebo slabá poptávka). Za tímto účelem zástupci Wildberries cestovali po Evropě a hledali výhodné nabídky. To se samozřejmě pak odrazilo na vlně kritiky u ruských kupujících, kteří dostávali často nekvalitní zboží. Společnost ale dál vydělávala, což by se jí za těchto podmínek asi na Západě nepodařilo. Ovšem jak bylo řečeno na začátku – v Rusku je všechno možné. 

Zásadní změna nastala, když se před několika lety příběh o úspěšné podnikatelce z Ruska, která neměla být nijak spojena s autoritářskou mocí (taková story se léta hledala), dostal na stránky západních médií. Zvýšený mediální zájem doprovázela dosud největší zahraniční expanze Wildberries. Zdá se, že i v tomto případě šlo o pečlivě připravený plán a načasování.

V posledních dvou letech byznysu Bakalčukové nesmírně pomohla koronavirová pandemie, kdy lidé v Rusku i po celém světě více nakupovali on-line. Wildberries nyní zaměstnává téměř 55 tisíc lidí, pobočky má ve 14 státech a dál prudce expanduje. Kromě zemí bývalého Sovětského svazu je aktivní od loňska také v Polsku (tím poprvé pronikla na trhy EU), na Slovensku či v Izraeli. Letos zahájila prodej také v Německu, Francii, Itálii a od dubna v USA. 

K podobné expanzi jsou ale potřeba velké finanční zdroje. Letos v únoru se proto Wildberries stala stoprocentním vlastníkem menší ruské banky Standard Credit. Jako důvod nákupu bylo uvedeno, že potřebuje při tak ohromných obchodech vlastní platební kanály. Ovšem na stránkách firmy je vidět, že platby odcházejí přes státem kontrolovanou velkou ruskou banku VTB. Není tak velkým překvapením, že Bakalčuková na konci června usedne v dozorčí radě VTB. Banka její jmenování zdůvodnila tím, že „zkušenosti a energie Bakalčukové pomohou realizovat další rozvojové plány, zejména v případě digitalizace podnikání a převodu bankovních produktů do digitální podoby“. Jiný, i když jen neoficiální, názor zazněl z finančních kruhů. Má se chystat privatizace části VTB. A Bakalčuková, která se po boku oligarchů, řadí mezi nejbohatší Rusy, chce být této privatizaci nablízku. To pak příběh o podnikatelce s ryze čistými úmysly dostává zcela jiný rozměr. 

„Úspěch relativně mladé ženy (Bakalčukové je 45 let – pozn. red.) a nezávislé obchodnice je v Rusku výjimkou. Proto je symbolem možné změny,“ komentoval ale situaci před časem pro francouzskou agenturu AFP šéf ruské výzkumné agentury VTsIOM Valerij Fjodorov. Bakalčuková má být vzorem i pro ostatní. 

Podle žebříčku Bloomberg Billionaires Index z 20. června disponuje Taťána Bakalčuková majetkem v hodnotě 9,1 miliardy dolarů. Podle časopisu Forbes z 6. dubna letošního roku je to až 13 miliard dolarů. Obrovský rozdíl odhadu souvisí s použitou metodikou, ale i s tím, že o ruské miliardářce stále nejsou všechny informace dostupné. Pokud ale půjde vše jako dosud, mohla by být Bakalčuková za pár let vůbec nejbohatším člověkem Ruska.

Životní a podnikatelský příběh Taťány Bakalčukové v každém případě připomíná hollywoodský film. O pozadí jejího byznysu ale pořád víme málo. Proto může platit i varianta, že na Rusi je všechno možné.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Musk podle nové biografie loni vypnul Starlink u Krymu, Ukrajinci nemohli útočit

Musk loni vypnul Starlink u Krymu, chtěl zabránit útoku na ruskou flotilu, píše se v jeho nové biografii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme