Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Český průmysl táhnou „nad nulu“ auta

Vagon Škodovek, export
Škoda Auto
Lukáš Kovanda

Průmyslová výroba v Česku svým květnovým výkonem pozitivně překvapila. Vykázala totiž solidní meziměsíční nárůst, o 1,6 procenta. Po citelném poklesu, jenž nastal mezi březnem a dubnem, v rozsahu 1,9 procenta, se jedná o výrazné zlepšení meziměsíční dynamiky. Díky ní meziročně průmysl v květnu přidal 1,4 procenta, což je rovněž lepší než očekávaný výsledek.

Reklama

Tuzemský průmysl vytahuje do černých čísel automobilová výroba, která těží ze zlepšení situace v mezinárodní logistice. Zpřetrhané dodavatelsko-odběratelského řetězce se scelují, což tuzemským automobilkám umožňuje rozjet výrobu na vyšší obrátky a uspokojovat odloženou poptávku, nahromaděnou ještě z dobu covidu a jeho odeznívání. Květnová výroba aut v Česku byla druhá nejsilnější od začátku roku 2020, kdy začínala covidová krize. Za celý letošní rok by měl v černých číslech skončit průmysl jako celek, když si oproti loňsku dle předpokladu polepší o 1,9 procenta.

Zahraniční obchod Česka sílí více, než se čekalo

Sílící automobilová výroba je vzpruhou také zahraničnímu obchodu ČR. Ten v květnu skončil v přebytku 11,8 miliardy korun, což je mírně lepší než očekávaný výsledek. Meziročně jde o takřka 40 miliard lepší výsledek. Loni totiž na český zahraniční obchod neblaze doléhaly zdražující energie v čele s ropou a plynem, které se v cenové spirále ocitly v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu a jejích ekonomických dopadů. S dramatickým poklesem cen energií, jenž od té doby nastal, klesá také nákladnost příslušného dovozu do Česka, ať už jde o ropu, ropné produkty či plyn.

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Český průmysl zrychlil svůj meziroční růst, stavebnictví od ledna klesá, uvedl Český statistický úřad

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Uvedl to Český statistický úřad. Ten přidal i údaje z oblasti českého zahraničního obchodu, který skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun. Stavební výroba v Česku podle ČSÚ v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství.

Přečíst článek

Vedle oživení autoprůmyslu je dramatické zlevnění energií dalším zdrojem zlepšování salda českého zahraničního obchodu. Nepříznivě se naopak projevuje pokles cen elektřiny na evropských trzích, jenž nastává ruku v ruce s poklesem ceny plynu. Česko ovšem patří k největším vývozcům elektřiny v Evropě, takže na jeho zahraniční obchod doléhá její zlevnění nepříznivě. Přesto letos český zahraniční obchod vykáže výrazně lepší výsledek než loni. Zatímco loni vykázal deficit zhruba 200 miliard korun, letos by  měl skončit mírně „v plusu“, na úrovni takzvané „černé nuly“, konkrétněji v přebytku zhruba pěti až deseti miliard korun.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme