Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanjura s Jurečkou jedou řešit situaci v ostravské huti s miliardovými dluhy. Půjčka od státu je mimo hru

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty
Profimedia
 ČTK

Mimořádná půjčka od státu pro zadluženou společnost Liberty Ostrava není na pořadu dne. Stát zvolí postup podle toho, jak bude situaci řešit firma, řekl vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před svou dnešní cestou do Ostravy, kde má spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) odpoledne jednat se zástupci hutě Liberty Ostrava i jejího dodavatele energií Tameh Czech.

Reklama

 Huť čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky. Situace se vyhrotila ve čtvrtek, když společnost Tameh Czech oznámila, že jí dochází uhlí, a tak zřejmě brzy přestane huti dodávat energie. Jednání v Ostravě se zúčastní i generální ředitel OKD Roman Sikora nebo generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Společnost Tameh Czech, která dodává energie huti Liberty Ostrava, na sebe v pátek podala insolvenční návrh. Uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti, poté co jí Liberty téměř před půl rokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. V insolvenčním návrhu stojí, že má vůči věřitelům závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun.

Mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober řekl, že Liberty Tamehu půl roku neplatí za dodávané energie a dluží mu dvě miliardy korun, z toho 1,2 miliardy ve fakturách po splatnosti. Tameh proto nemá za co nakupovat uhlí, jež tak tento týden dojde a firma začne postupně odstavovat kotle.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o našeho jediného zákazníka a provoz Tamehu je specificky uzpůsobený dodávkám výlučně pro tuto huť, jsme v patové situaci. S Liberty Ostrava jsme se pokoušeli prakticky celý tento rok jednat a najít řešení, ale bez výsledku,“ uvedl Schober. Huť ale tvrdí, že Tamehu navrhla několik řešení.

Původně deklarovaná restrukturalizace, kterou Liberty ohlásila, se podle něj neprojevila v konkrétních krocích či reálné ochotě cokoliv uhradit. „Dokud nám huť nezaplatí faktury, nejsme schopni dále fungovat. Nezbyla nám tedy jiná možnost než podat dlužnický insolvenční návrh,“ dodal Schober.

Huti Liberty Ostrava hrozí, že jí dodavatel Tameh Czech zastaví dodávky energií

Trable Liberty Ostrava. Huti hrozí, že jí dodavatel Tameh Czech zastaví dodávky energií

Huti Liberty Ostrava hrozí, že jí její dodavatel Tameh Czech během několika dnů zastaví dodávky veškerých energií. Huť mu totiž dluží a neplatí, a tak Tameh nemá za co nakupovat uhlí, uvedl mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková řekla, že firma během dne vydá prohlášení. Na situaci upozornil server iDnes. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) upozornil na to, že na vytápění Liberty je závislých mimo jiné i několik tisíc obyvatel města Vratimova, jež s hutí sousedí.

Přečíst článek

Huť na hrozbu přerušení dodávek energií uvedla reagovala prohlášením, že je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Společnost Tameh podle ní využila nedávné energetické krize a své služby systematicky předražovala.

Tameh podle mluvčí huti Kateřiny Zajíčkové v uplynulých měsících během energetické krize systematicky své služby předražoval a náklady na energie tak Liberty vzrostly od léta 2019 o 340 procent.

Společnost Tameh uvedla, že smluvní závazky nedovolují, aby navzdory nesplaceným fakturám jednoduše zastavila dodávky energií a produktů ocelárně. „Důsledkem je, že Tameh v současné době vyčerpal veškeré potenciální rezervy. Došly také zásoby uhlí, na nákup dalších surovin nejsou prostředky. Z toho důvodu nemůže Tameh pokračovat ve své činnosti. Situace přitom ohrožuje tisíce zaměstnanců obou společností,“ uvedl Schober.

Už 29. listopadu soud vyhlásil individuální moratorium, které huti před firmou Tameh zajišťuje ochranu. O tuto ochranu požádala sama Liberty, které tak nyní běží třicetidenní lhůta na předložení plánu restrukturalizace. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců, v Tamehu pracuje přes 300 lidí.

Obě společnosti jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh Czech je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) upozornil na to, že kotle Tamehu jsou jediným zdrojem tepla pro několik tisíc obyvatel města Vratimova, jež s hutí sousedí. Kraj proto oslovil společnost Veolia, zda by bylo technicky možné zásobovat Vratimov z její teplárenské soustavy. Jednání mezi Vratimovem, Liberty, Tamehem a Veolií podle Unucky vyústila v dohodu, která zajistí vytápění Vratimova bez jakéhokoliv výpadku.

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Lukáš Kovanda: Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Přečíst článek

Liberty Ostrava bojuje o přežití. Majitelem hutí je britsko-indický podnikatel Sandžív Gupta

Guptova Liberty Ostrava bojuje o přežití. Požádala o ochranu před dodavatelem energií

Huť Liberty Ostrava, jejímž majitelem je britsko-indický podnikatel Sandžív Gupta, požádala o ochranu před věřiteli, píše server HN.cz. Ke konci října podle serveru firma dlužila přes tři miliardy korun. Huť chtěla individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, firmou Tameh. Krajský soud v Ostravě návrh přijal. Huť má nyní 30 dní na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium firma podle portálu uvedla, že počítá se vstupem investora a chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci ke státní pomoci energeticky náročným firmám s cenami energií.

Stát dá na pomoc energeticky náročným firmám 3,5 miliardy korun

Stát uvolní na pomoci energeticky náročným firmám s cenami energií 3,5 miliardy korun. Peníze použije na snížení plateb firem na hladině vysokého a velmi vysokého napětí za obnovitelné zdroje energie, a to v průměru o dvě třetiny. Pomoc je určena pro téměř 25 tisíc odběrných míst. Na středeční tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci ke státní pomoci energeticky náročným firmám s cenami energií.

Fiala pomáhá tak, aby se neřeklo. Zato Scholz, to je jiný grant

Česká vláda uleví energeticky náročným firmám částkou 3,5 miliardy. Pomoc je to „lepší než dostat drátem do oka“. Srovnatelná německá pomoc má být ale stonásobná – a desetinásobná po přepočtu na velikost ekonomiky, komentuje dnešní rozhodnutí Fialova kabinetu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme