Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Španělské dráhy kupují polovinu Leo Expressu

Leo Express
Leo Express
 ČTK

Španělské ministerstvo financí dalo transakci zelenou.

Reklama

Španělské ministerstvo financí povolilo státní železniční společnosti Renfe Operadora koupit podíl 50 procent v české soukromé železniční společnosti Leo Express. Uvedla to firma v tiskové zprávě, na kterou upozornil server Zdopravy.cz. Akvizice byla dohodnutá již letos v březnu, k jejímu dokončení však chybělo právě povolení ministerstva. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Obchod povtrdil i český dopravce.

Renfe v prohlášení uvedla, že akvizice je součástí její snahy o mezinárodní expanzi a představuje strategickou obchodní příležitost. Kvůli liberalizaci železnice se Renfe snaží více expandovat v zahraničí a očekává, že do roku 2028 bude 20 procent jejích tržeb pocházet ze zahraničí.

Letiště Václava Havla

Letiště má staronového šéfa Jiřího Pose

Podle ministryně financí Aleny Schillerové se "na místo činu" vrací erudovaný odborník. Jiří Pos vedl pražské letiště do roku 2014, kdy jej vystřídal nyní končící Václav Řehoř.

Přečíst článek

Renfe v prohlášení uvedla, že akvizice je součástí její snahy o mezinárodní expanzi a představuje strategickou obchodní příležitost. Kvůli liberalizaci železnice se Renfe snaží více expandovat v zahraničí a očekává, že do roku 2028 bude 20 procent jejích tržeb pocházet ze zahraničí.

Otevření dveří na německý trh

Koupí Leo Express se jí otevírají dveře na trhy v České republice, na Slovensku a v Polsku a získá zdroje a licence pro přístup na německý trh.

"Leo Express pokročil ve vyjednávání se španělským státním dopravcem Renfe, který má zájem o vstup do společnosti ve formě 50procentního podílu. Podepsání investiční smlouvy je dalším krokem ke vstupu strategického investora do Leo Express. Podmínky investiční smlouvy jsou předmětem obchodního tajemství, a proto se k nim Leo Express nemůže blíže vyjadřovat," řekl  k transakci mluvčí firmy Emil Sedlařík.

Uživatelské recenze

Nečekané dopady pandemie. Lidé nechtějí cash a hodnotí zboží na síti

Nárůst uživatelských hodnocení může proměnit reklamní trh a změnit to, jak budeme v budoucnu platit za zboží a služby. Češi jsou však oproti vyspělému světu stále trochu specifičtí.

Přečíst článek

Španělská společnost vyjma své domovské země působí například také ve Spojených státech a Saúdské Arábii. Podílí se též na projektu Rail Baltica, který má do roku 2026 spojit Varšavu a Tallinn.

Leo Express je soukromý železniční a autobusový dopravce, společnost v roce 2010 založil podnikatel Leoš Novotný. Před pandemií covidu-19, v roce 2019 celá skupina zaznamenala v zisk 150 milionů Kč. Kladné hospodaření vykázala i v roce 2018. Obrat jí předloni vzrostl zhruba o čtvrtinu na téměř 1,1 miliardy korun.

Jeff Bezos astronautem

NASA stopla práce na lunárním modulu od Muskovy SpaceX, může za to Bezos

NASA zastavila práce na lunárním modulu, který vyvíjela společně s se společností SpaceX miliardáře Elona Muska. Učinila tak kvůli žalobě, kterou podal Muskův rival Jeff Bezos.

Přečíst článek

Netypická chata v Krušných horách

Hliníková střecha i fasáda. I tak může vypadat chata

Lesnatý pozemek o velikosti zhruba tisíc metrů čtverečních ukrývá netypickou chatu. Má hliníkovou fasádu i střechu a na první pohled připomíná rozhlednu. Díky tmavému plášti dokonale splývá s okolím.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme