Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Letiště má staronového šéfa Jiřího Pose

Letiště Václava Havla
poskytnuto Čedok

Podle ministryně financí Aleny Schillerové se "na místo činu" vrací erudovaný odborník. Jiří Pos vedl pražské letiště do roku 2014, kdy jej vystřídal nyní končící Václav Řehoř.

Reklama

Novým předsedou představenstva pražského letiště bude Jiří Pos. Jeho dřívější nominaci ministerstvem financí potvrdil Výbor pro personální nominace. Pos letiště vedl už v letech 2011 až 2014. Nyní se stane nástupcem Václava Řehoře, kterému ve funkci skončila smlouva. Devětapadesátiletý Pos je v současnosti jednatelem Letiště Karlovy Vary. Do funkce na pražském letišti bude jmenován k 30. srpnu.

„Více než jindy zde platí známé rčení, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Z pražského letiště jsem odcházel v roce 2014, kdy odbavovalo ročně přes 11 milionů pasažérů. Teď jich v důsledku pandemie z Prahy létá zhruba čtvrtina. Mými prioritami pro nejbližší období jsou proto logicky opětovný růst počtu spojení i cestujících a návrat k vyrovnanému provoznímu hospodaření společnosti,“ uvedl Pos ke svému nástupu do vedení letiště.

Letiště Hamad poutá svojí pozoruhodnou architekturou.

Nejlepším letištěm světa je Hamad v Kataru, pražská Ruzyně neuspěla

Jako nejlepší letiště světa bylo letos v tradičním a prestižním klání Skytrax World Airport Awards zvoleno mezinárodní letiště Hamad v Kataru. Pražské Letiště Václava Havla je hodnoceno jen jako průměrné.

Přečíst článek

Ministerstvo financí, které zastupuje ve vztahu k letišti akcionáře, tedy stát, vyhlásilo výběrové řízení na nového šéfa letiště na začátku června. Rozhodlo tak poté, co neprodloužilo mandát dosavadnímu šéfovi letiště Václavu Řehořovi. Ten byl v čele letiště od roku 2014, kdy nastoupil právě po Posovi.

Ministryně Schillerová: Je to odborník

„Letiště Praha bude řídit erudovaný odborník, který už více než 30 let kontinuálně působí v oboru letectví a cestovního ruchu. Pan Jiří Pos se vrací takříkajíc na místo činu, protože Pražské letiště vedl již v letech 2011 až 2014. Od prvního dne tak může začít s realizací svých smělých vizí a plánů, v čemž ho jako jediný akcionář budeme maximálně podporovat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Letiště Václava Havla Praha je největším tuzemským letištěm. V roce 2019 před covidovou krizí odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících. Po vypuknutí pandemie ovšem letiště prudce zasáhla letecká krize, loni tak provoz klesl meziročně o 79 procent pasažérů. Celkem jich letiště v roce 2020 odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let.

Provozní ztráta podle dřívějších údajů letiště činila asi 100 milionů korun měsíčně. Letiště zároveň kvůli krizi a oslabení provozu propustilo během roku zhruba 600 zaměstnanců. Před krizí mělo asi 2900 pracovníků. V současnosti provoz na letišti postupně roste, stále je však hluboko pod normálem.

Skupinu Letiště Praha tvoří vedle samotného letiště dceřiné firmy Czech Airlines Handling a Czech Airlines Technics.

Letiště Václava Havla

Čedok spouští prodej zájezdů přímo na letišti

Nevyzpytatelná koronavirová pandemie a neustále se měnící podmínky pro cestovatele přiměly Čechy nakupovat zájezdy na poslední chvíli. A Čedok last minute nákupy zájezdů posunul ještě o level výš. Cestovatelé si je nyní mohou nově koupit až na letišti - s jistotou, že za pár hodin skutečně na dovolenou odletí.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg ukázal první střípek z jím budovaného digitálního vesmíru

Facebook, největší sociální síť světa, chce vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. Sneak peek toho, jak by to v novém "Matrixu" mohlo vypadat, nyní ukázal šéf firmy Mark Zuckerberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi častěji do exotiky létají z Vídně nebo Mnichova. Je to mnohem levnější než z Prahy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme