Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovenské elektrárne si plácly s Westinghousem ohledně dodávek jaderného paliva

Jaderná elektrárna Mochovce
ČTK
 ČTK

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne, podepsal s americkou firmou Westinghouse smlouvu o dodávce jaderného paliva pro atomové elektrárny na Slovensku. Cílem je diverzifikace dodávek tohoto paliva. Slovensko, kde mají jaderné elektrárny největší podíl na výrobě elektřiny, tak už nebude závislé na dovozu jaderného paliva z Ruska.

Reklama

První dodávky paliva pro reaktory typu VVER 440 od firmy Westinghouse by měl slovenský podnik dostat přibližně do jednoho roku od chvíle, co použití tohoto paliva bude schváleno v souladu se slovenskými zákony.

„Zajištění dalšího dodavatele jaderného paliva pro naše elektrárny je důležitým krokem k posílení energetické bezpečnosti Slovenska. Jaderné elektrárny jsou důležitým pilířem v energetickém mixu naší země, proto považuji za klíčové zajistit diverzifikaci dodávek jaderného paliva k jejich stabilnímu provozu,“ uvedl generální ředitel Slovenské elektrárne Branislav Strýček. Podpis smlouvy s Westinghousem je výsledkem mezinárodního tendru.

Bývalý závod Volkswagenu v Rusku mohou brzy převzít Číňané

Bývalý závod Volkswagenu v Rusku může padnout do čínských rukou

Bývalý závod německé automobilky Volkswagen v ruské Kaluze mohou brzy převzít Číňané. Současný majitel vyjednává s čínskou značkou Chery, uvádějí zdroje deníku Handelsblatt. Chery podle zprávy paralelně vede rozhovory s několika majiteli automobilek, které západní výrobci prodali po útoku ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

„Nabízíme jedinou západní alternativu pro tento typ reaktoru a nadále jsme plně odhodláni podporovat jaderné bloky provozované na Slovensku,“ uvedl představitel firmy Westinghouse Tarik Choho.

Slovenské elektrárne provozují jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích na západě Slovenska. V atomové elektrárně Mochovce nyní pokračuje spouštění třetího bloku a dostavba bloku čtvrtého; první dva bloky tam jsou v provozu již léta. Výroba elektřiny v jaderných elektrárnách se podle Slovenské elektrárne podílí na produkci proudu na Slovensku z 59 procent; tento podíl ještě stoupne po dokončení elektrárny Mochovce a po ukončení výroby elektrické energie z hnědého uhlí.

Westinghouse by měl od příštího roku dodávat palivo také pro českou jadernou elektrárnu Dukovany a rovněž se podílet na dodávkách paliva pro elektrárnu Temelín. Ta je vybavena jiným typem reaktorů, než mají jaderné elektrárny v Dukovanech a na Slovensku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Čtyři jaderné bloky jsou lepší, tlačí Francouzi na Fialovu vládu. Česko by se tím astronomicky zadlužilo

Přečíst článek
Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme