Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šest nových modelů a 600 milionů dolarů. Nissan a Renault se chtějí v Indii zachránit

Automobilky Nissan a Renault investují v Indii 600 milionů dolarů.
Pixabay
 ČTK

Automobilky Nissan a Renault investují v Indii 600 milionů dolarů (13,3 miliardy korun) do výroby šesti nových modelů. Tímto krokem se snaží reagovat na klesající tržní podíly na indickém trhu, který nabývá na globálním významu, uvedla Reuters. Automobilky minulý týden oznámily restrukturalizaci své aliance a vedle Indie se zavázaly spolupracovat i v Evropě a Latinské Americe.

Reklama

„Tato investice je velmi významná nejen co se týče produktů, ale i technologií, jako jsou elektromobily. Na rostoucím automobilovém trhu v Indii, který je třetím největším na světě, se chceme skutečně etablovat. Indii máme v plánu využít i jako základnu pro export,” řekl provozní ředitel společnosti Nissan Ášvaní Gupta.

Výroba automobilů.

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Kvůli chybějícím čipům a navazujícím součástkám automobilky v únoru vyrobí o 20 tisíc až 25 tisíc aut méně. Odvětví tak bude mít výpadek tržeb nejméně deset miliard korun, z toho osm až devět miliard připadá na finální výrobce a zbytek na dodavatele, řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Přečíst článek

Každá z automobilek v Indii představí tři nové modely a při jejich vývoji budou spolupracovat. Avizovaly i sdílení součástek a technických řešení. Dva ze šesti modelů budou elektromobily - první, které výrobci v Indii uvedou.

Indie předstihla Japonsko

Auta se budou vyrábět ve městě Čennaí na jihu Indie. Nissan a Renault tam společně vlastní závod s přidruženým výzkumným a vývojovým centrem. Obě společnosti měly na indickém trhu loni společně asi tříprocentní podíl.

Prodej aut v Indii loni vzrostl o 23 procent na 4,4 milionu, vyplývá z dat společnosti S&P Global Mobility. Indie tak loni poprvé předstihla Japonsko.

Škoda Auto, ilustrační foto

Indie chce vyšší cla na auta. Možná tím zasáhne i Škodovku

Indie od dubna zvýší cla na dovážená auta a motocykly, opatření se týká rovněž elektromobilů. Dovozní clo stoupne i v případě aut, která se v zemi kompletují. Změna by se tak mohla týkat i automobilky Škoda Auto, která má v Indii dva závody, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Továrna v Čennaí může ročně vyrobit přibližně půl milionu vozidel. Loni jich Renault nicméně v Indii prodal pouze 87 tisíc a Nissan 35 tisíc.

Obě automobilky minulý týden oznámily restrukturalizaci své aliance. Renault má snížit podíl v partnerské japonské automobilce Nissan ze současných zhruba 43 na 15 procent. Stejný podíl, tedy 15 procent, v Renaultu drží i Nissan.

Do roku 2025 budou všechny vozy Jaguar plně elektrické.

Tata chce vyrábět baterie do elektromobilů ve Španělsku či Británii

Indický konglomerát Tata Group zvažuje, že ve Španělsku nebo v Británii postaví továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Hodnotu případné investice zdroj nezmínil, Tata se ale podle něj snaží posílit své dodavatelské řetězce v Evropě. Mluvčí automobilové divize Tata Motors uvedl, že společnost spekulace nekomentuje.

Přečíst článek

Architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, která byla založena v roce 1999, byl Carlos Ghosn, její pozdější ředitel. Japonskou automobilku tehdy zachránil před krachem. V roce 2016 do strategického partnerství přibyla japonská automobilka Mitsubishi.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme