Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Selhal algoritmus. Aerolinka prodávala letenky za zlomek ceny

Selhal algoritmus. Aerolinka prodávala letenky za zlomek ceny (na snímku Boeing 787 Dreamliner letecké společnosti All Nippon Airways)
Profimedia
Zdeněk Pečený

Rychlí a pozorní cestovatelé mohli tento týden zakoupit letenky s japonskou leteckou společností All Nippon Airways v byznys třídě za méně než cenu třídy ekonomické. Letenky v první třídě pak byly k mání cenu „economy“. Aerolinka zatím ale nerozhodla, zda jsou takto levně vystavené letenky platné.

Reklama

Byznys třídou za pár tisícovek

Připravení „jetsetteři“ si před pár po chybě při převodu měn zakoupili výrazně zlevněné letenky v prémiových kabinách na All Nippon Airways. Jeden cestovatel například zaplatil jen 890 dolarů (19 tisíc korun) za lety v první třídě celou cestu z Jakarty do Karibiku přes Tokio a New York a zpět, píše agentura Bloomberg.

Tato cesta dlouhá 14,5 tisíce kilometrů by obvykle stála spíše 400 tisíc korun. Jiní získali vstupenky do business třídy za pouhých pár stovek dolarů, od sedmi tisíc korun, místo obvyklých zhruba 200 tisíc korun. Nejoblíbenější itinerář vedl z Jakarty přes tokijské letiště Haneda na newyorkské letiště JFK, v byznys třídě se dal pořídit již za zhruba 6,3 tisíce korun.

Jen cesta z Jakarty do Tokia trvá přes sedm hodin, cesta z Tokia do New Yorku pak 12,5 hodiny. Za pár tisícovek si tak pár šťastlivců koupila bezmála 40 hodin v byznys třídě. Cesty levných výletů začínaly na indonéských letištích, především v tamní metropoli Jakartě. Letenky vystavovala vietnamská filiálka japonské aerolinky a vzhledem k tomu, že jedna koruna má hodnotu 1100 vietnamských dongů, ceny letenek za hubičku se stále pohybovaly ve vyšších milionech dongů.

Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu bez posádky, krátce nato však ve vzduchu explodoval.

Muskova obří raketa SpaceX po startu explodovala, ale firma o neúspěchu nemluví

Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu bez posádky, krátce nato však ve vzduchu explodoval poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na Twitteru uvedl, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení” a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze naplánovat další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců”.

Přečíst článek

Aerolinka později zasáhla a raději letenky i ve Vietnamu začala účtovat za japonské jeny. Zpráva o chybném tarifu se rychle šířila na sociálních sítích, ale i přesto se ještě většinu pondělí daly ultra levné letenky zakoupit. Letecká společnost All Nippon Airways neuvedla, kolik lidí si zajistilo zlevněné vstupenky, dodala, že vyšetřuje příčinu chyby a velikost jejího poškození.

Zatím neví, zda odletí

Tiskový odbor All Nippon Airways původně uvedl, že letecká společnost bude ctít letenky pro ty, kteří si je koupili, ale později dopravce uvedl, že konečné rozhodnutí nebylo zatím učiněno a dodal, že k němu dojde do konce měsíce. Zlevněné letenky budou stále platné pro lidi, kteří poletí před tímto rozhodnutím.

Není to poprvé, co letecká společnost neúmyslně prodala prémiová sedadla s výraznou slevou. Cathay Pacific Airways omylem prodala na Nový rok 2019 letenky první a byznys třídy z Vietnamu do Spojených států za pouhých 675 dolarů (14,5 tisíce korun), zatímco běžná cena na stejné trase byla až 16 tisíc dolarů (340 tisíc korun). Cathay Pacific tyto letenky uznal a nechal cestující s těmito levnými letenkami letět.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi častěji do exotiky létají z Vídně nebo Mnichova. Je to mnohem levnější než z Prahy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme