Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank prodává některé své dceřinky v Evropě, tu českou si nechá

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream

Největší ruská banka Sberbank prodává některé své dceřiné společnosti v Evropě s celkovými aktivy 7,33 miliardy eur (186,8 miliardy korun). Zaměřit se chce na jiné trhy.

Reklama

Česká Sberbank CZ zůstane ve vlastnictví Sberbank Europe AG a bude pokračovat v činnosti podle stávajícího obchodního modelu, komentovala svůj krok banka, na níž se vztahují západní sankce uvalené na Rusko v roce 2014 kvůli anexi Krymu. Omezení svých obchodních aktivit v Evropě plánovala již delší dobu. Na konci července prodala Sberbank většinový podíl v turecké Denizbank, která byla její největší zahraniční dceřinou společností.

Nyní plánuje v příštím roce dokončit prodej dceřiných bank v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku. Hodnota transakce má činit přibližně 500 milionů eur, napsala agentura Reuters.

rekonstrukce

Už i největší banky zdražily hypotéky. Sazby míří ke třem procentům

Průměrná úroková sazba hypoték pokračuje v růstu. V srpnu se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na 2,32 procenta. Přes tříprocentní hranici se může dostat ještě před koncem tohoto roku.

Přečíst článek

„Sberbank Europe AG se rozhodla omezit svou geografickou přítomnost ve střední a východní Evropě s cílem zaměřit se na klíčové trhy a prozkoumat nové obchodní modely,” píše se v prohlášení banky. 

Sberbank dále uvedla, že už podepsala dohodu s bankami AIK Banka, Gorenjska Banka a finančním holdingem Agri Europe Cyprus Limited o prodeji svých dceřiných společností. Uzavření transakce se očekává v roce 2022.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Multigenerační hypotéky se v Česku jen tak nedočkáme

Ceny nemovitostí a míra průměrné úrokové sazby vedou do stavu, že na vlastní bydlení bude mít stále méně lidí. Banky na to chtějí zareagovat prodloužením doby, po kterou by lidé úvěr spláceli. Ve hře jsou 40leté hypotéky, ale Česká národní banka je proti. Jaká jsou pro a proti a co se stalo v zemích, kde multigenerační hypotéky zavedli?

Přečíst článek

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Šnobr: Klienti Bohemia Energy jsou v pasti. Zastropování záloh problém jen odloží

Klienti zkrachovalé Bohemia Energy utíkají z režimu DPI (dodavatel poslední instance) k novým dodavatelům, u nichž si fixují nevýhodné ceny. „Nový dodavatel, ke kterému propadli sítem, nakupuje elektřinu a plyn na krátkodobých spotových kontraktech. Tedy mnohem dráž, než za co se prodávala elektřina letos a třikrát až čtyřikrát více, než to bylo loni,“ říká investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme