Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už i největší banky zdražily hypotéky. Sazby míří ke třem procentům

rekonstrukce
iStock
Veronika Kudrnová

Průměrná úroková sazba hypoték pokračuje v růstu. V srpnu se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na 2,32 procenta. Přes tříprocentní hranici se může dostat ještě před koncem tohoto roku.

Reklama

Objemy poskytnutých hypoték v srpnu klesly, přesto jsou opět rekordní. Banky v posledním letním měsíci sjednaly podle Fincentrum Hypoindexu 10 444 hypoték v celkovém objemu 33,731 miliardy korun. „Oproti červenci klesl počet i objem zhruba o pět procent a ve srovnání s červnem o čtvrtinu. Přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii sledování,” uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

O ochlazování na hypotečním trhu se tak ve světle aktuálních statistik rozhodně nedá hovořit. Zájem o hypotéky totiž v minulých letech během letních měsíců obvykle klesal. V meziročním srovnání v srpnu rostl objem poskytnutých hypoték o více než 75 procent a v porovnání se srpnem 2019 dokonce o 136 procent.

Nezbrzdilo ani jejich zdražování. Naopak. Průměrná roční úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla během srpna o dalších devět bazických bodů na 2,32 procenta. A růst sazeb podle hypotečních analytiků rozhodně není u konce.

„V bankách bude bude možná ještě chvíli doznívat klidnější léto, ale v říjnu už pocítí obnovený růst poptávky po hypotékách. Zájem o ně je stále motivován snahou stihnout relativně příznivé sazby. Ty totiž podle všech indicií do konce roku dále porostou asi ke třem procentům,” uvedl Vojtěch Prokop, marketingový ředitel hypotečního tržiště Zaloto. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

ČNB asi přistoupí ke zvýšení úroků, nejvíc od roku 1997

ČNB už tento měsíc asi zvýší úroky nejvíce od roku 1997. Hrozí, že inflace i tak lidem zdraží hypotéky na desetiletá maxima a nelze vyloučit ani bouře proti klimatickým cílům EU.

Přečíst článek

Hypotéky zdražují i největší hráči

Éra nízkých hypotečních sazeb skončila. Od března letošního roku, kdy začaly hypoteční sazby růst, vzrostla průměrná sazba hypoték již o 0,39 procentního bodu. Podle Sýkory se dá předpokládat, že ve druhé polovině roku se bude čím dál víc přibližovat hranici tří procent, ke konci roku by se přes ní mohla dokonce přehoupnout.

Již během srpna zdražila hypotéky Fio banka, Moneta Money Bank a Sberbank a v první polovině září se ke stejnému kroku rozhoupaly i největší hypoteční banky. Česká spořitelna, skupina ČSOB i Komerční banka zdražily hypoteční úvěry shodně o 0,2 procentního bodu. Od 20. září vzrostou sazby i v Air Bank, a to o 0,25 procentního bodu.

Důvodem zdražování je podle bank růst ceny peněz na mezibankovním trhu. Česká národní banka se přitom chystá na další zvyšování základních úrokových sazeb. Do konce roku může jí stanovovaná repo sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrůst ze současných 0,75 procenta až na 1,75  procenta, což by dál prodražilo hypotéky.

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila nejvýrazněji od roku 2018, a to na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí.

Přečíst článek

Historicky nejúspěšnější rok na trhu hypoték

S rostoucími sazbami bude zájem o hypotéky klesat. „Očekáváme pokles v objemu poskytnutých hypoték, a to právě díky rostoucím cenám nemovitostí a úrokovým sazbám. Nicméně i přes pozastavení zájmu o nové hypotéky je jasné, že letošní rok bude historicky nejúspěšnějším rokem na hypotečním trhu,“ dodal Sýkora.

Za prvních osm měsíců roku sjednaly banky hypotéky již za téměř 293 miliard korun. Je tak již téměř jisté, že hranici 300 miliard korun pokoří hypoteční trh už během září. Do konce roku by se pak objem poskytnutých hypoték mohl přiblížit (či dokonce pokořit) i hranici 400 miliard korun.

Ještě rychlejším tempem než hypoteční poptávka vzrostla meziměsíčně poptávka po refinancování. „Zatímco v posledních měsících poptávka po refinancování spíše stagnovala, v srpnu vzrostla o 80 procent. A to navzdory rostoucí úrokové sazbě, kvůli které musí část lidí zvažovat, zda se jim vyplatí refinancovat i mimo výročí fixace. Lze však předpokládat, že zájem o refinancování mimo výročí fixace bude v nadcházejících měsících právě vinou dalšího zvyšování sazeb slábnout,” uzavřel Prokop.

Ilustrační foto

Zadlužují se i bohatí. Úvěry mají skoro zadarmo

Nejbohatší rodiny si ve větší míře berou úvěry. Ty jsou totiž levné, zatímco měny kvůli inflaci ztrácí kupní sílu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme