Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Samsung má nového vládce. Patří do rodu zakladatelů a strávil nějaký čas ve vězení

Nový vládce Samsungu I Če-jong
ČTK
 ČTK

Samsung je nejhodnotnější jihokorejskou společností. Mezi jejími vlastníky tak jsou velké penzijní fondy spoléhající na stabilní výnosnost.

Reklama

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jong byl oficiálně jmenován výkonným předsedou společnosti. Podle agentury Reuters tento symbolický krok znamená, že nejhodnotnější jihokorejskou firmu nyní oficiálně povede třetí generace rodiny jejích zakladatelů.

I Če-jong , který byl v roce 2017 odsouzen za úplatkářství a zpronevěru, dostal v srpnu prezidentskou milost. Podle tehdejšího prohlášení jihokorejského ministerstva spravedlnosti je zapotřebí, aby tento podnikatel pomohl zemi překonat „národní ekonomickou krizi“. Samsung je největším konglomerátem v Jižní Koreji, jeho klíčovou součástí je výrobce elektroniky Samsung Electronics.

Komponenty, ilustrační foto

Firmy i spotřebitelé utahují opasky, Samsung hlásí pokles zisku

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. klesl podle předběžných údajů ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 32 procent na 10,8 bilionu wonů (195 miliard korun). To je první meziroční pokles za téměř tři roky. Zpomalení globální ekonomiky snížilo poptávku po elektronických zařízeních i paměťových čipech, které se v nich používají. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek

Odsouzený korupčník

Nynější změna podle analytiků odráží roli, kterou I Če-jong zastával od roku 2014, kdy byl hospitalizován jeho otec, předseda skupiny Samsung I Kun-hi. Ten zemřel v roce 2020.

Čtyřiapadesátiletý I Če-jong je od roku 2012 místopředsedou představenstva Samsung Electronics. Potomek jedné z nejmocnějších jihokorejských rodin byl v roce 2017 odsouzen na pět let za úplatky v kauze bývalé jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Pětiletý trest byl ale následně zkrácen a po odvolání pozastaven. Ve vězení tak I Če-jong nejprve strávil pouze jeden rok a na svobodu vyšel v roce 2018. Loni v lednu ho soud poslal zpátky do vězení na dva a půl roku, loni v srpnu byl však podmínečně propuštěn a letos dostal prezidentskou milost.

Dědic Samsungu I Če-jong dostal milost.

Dědic Samsungu dostal milost. Jihokorejský prezident mu odpustil miliardové úplatky, aby pomohl ekonomice

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol se rozhodl udělit milost dědici jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jongovi. Podle jihokorejského ministerstva spravedlnosti je zapotřebí, aby tento podnikatel pomohl zemi překonat „národní ekonomickou krizi“.

Přečíst článek

PS5

Efekt covid vyprchal. Také prodej videoher letos dostihne recese

Další odvětví, které v době pandemie nemoci covid-19 zažívalo rozkvět, ohrožuje recese. Podle prognózy výzkumné společnosti Ampere Analysis tržby za videohry a související služby letos meziročně klesnou o 1,2 procenta na 188 miliard dolarů (4,6 bilionu korun), uvedl zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Miliardář Rupert Murdoch

Rupert Murdoch tiše chystá obří mediální holding. Problémy, nebo příprava na předání moci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme