Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dědic Samsungu dostal milost. Jihokorejský prezident mu odpustil miliardové úplatky, aby pomohl ekonomice

Dědic Samsungu I Če-jong dostal milost.
ČTK/AP
 ČTK

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol se rozhodl udělit milost dědici jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jongovi. Podle jihokorejského ministerstva spravedlnosti je zapotřebí, aby tento podnikatel pomohl zemi překonat „národní ekonomickou krizi“.

Reklama

Milost je do značené míry symbolická, protože I Če-jong byl již loni podmínečně propuštěn z vězení, kam ho soud poslal kvůli korupci,

Podle analytiků by nicméně I Če-jong díky milosti mohl získat volnější ruce k provádění podnikatelských aktivit a Samsung by mohl přijít s novými velkými investicemi. I Če-jong udělení milosti přivítal a slíbil, že bude usilovně pracovat ve prospěch jihokorejské ekonomiky. „Podpořím ekonomiku pokračujícími investicemi a tvorbou pracovních míst,“ uvedl v prohlášeni zveřejněném firmou Samsung.

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Potomek jedné z nejmocnějších jihokorejských rodin byl v roce 2017 odsouzen na pět let za úplatky v kauze bývalé jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Kruhům kolem ní údajně poskytl 43 miliard wonů (téměř 800 milionů korun), aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem.

Reklama

Pětiletý trest byl ale následně zkrácen a po odvolání pozastaven. Ve vězení tak I Če-jong nejprve strávil pouze jeden rok a na svobodu vyšel v roce 2018. Loni v lednu ho soud poslal zpátky do vězení na dva a půl roku, v srpnu byl podmínečně propuštěn.

Samsung je největším konglomerátem v Jižní Koreji, jeho klíčovou součástí je výrobce elektroniky Samsung Electronics. Prezidentskou milost dostal rovněž šéf konglomerátu Lotte Sin Tong-pin, který byl kvůli korupci odsouzen ke dvěma a půl letům vězení, napsala agentura Reuters.

PS5

Efekt covid vyprchal. Také prodej videoher letos dostihne recese

Další odvětví, které v době pandemie nemoci covid-19 zažívalo rozkvět, ohrožuje recese. Podle prognózy výzkumné společnosti Ampere Analysis tržby za videohry a související služby letos meziročně klesnou o 1,2 procenta na 188 miliard dolarů (4,6 bilionu korun), uvedl zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Zdravotnické lůžko Linet

Linet posiluje na australském trhu. Za stovky milionů tam kupuje distributora zdravotnických matrací

Výrobce zdravotnických lůžek Linet Group kupuje australskou distributorskou společnost Pegasus Health Group. Hodnota obchodu činí nižší stovky milionů korun. Linet by tak měl posílit pozici na australském trhu, především ve státě Nový Jižní Wales. Austrálie je pro Linet stále důležitějším trhem, uvedl mluvčí společnosti Michal Uryč.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme