Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozdrobený evropský trh 5G sítí začíná být problém. EU ztrácí konkurenceschopnost

5G tower, ilustrační foto
iStock
 nst
nst

Rozvoj 5G infrastruktury v Evropě zaostává a kritika mobilních operátorů směřuje na hlavu Evropské komise. Ti unijní vládě v Bruselu vyčítají hlavně laxní přístup ke konsolidaci jednotného trhu, který momentálně sestává ze sedmadvaceti de facto svébytných ekosystémů, na kterých působí více než čtyři desítky významných telekomunikačních společností. Fragmentace je pak hlavním důvodem, proč operátoři nejsou schopni vynakládat více prostředků na investice. Oproti Americe a Asii je tak Evropa pozadu – britský list Telegraph píše, že unijního premianta, finské Helsinky, v kvalitě a rychlosti 5G připojení poráží například i hlavní město Thajska, Bangkok.

Reklama

Evropa měla v 5G infrastruktuře ještě před deseti lety dobře našlápnuto. Dnes ale zaostává jak za Spojenými státy, tak mnoha asijskými zeměmi. „Evropa je v 5G dramaticky pozadu. Dokonce nás poráží i některé středně-příjmové státy, které bychom za normálních okolností nepovažovali za vážné konkurenty na poli technologií a inovací,“ řekl pro britský server Telegraph Joakim Reiter, šéf corporate affairs ve Vodafonu.

Poukazuje například na to, že thajský Bangkok má rychlejší 5G připojení než evropský premiant, finské Helsinky. Srovnatelně, jihoamerická Guatemala je na tom v tomto ohledu lépe než švédské hlavní město Stockholm.

Elon Musk

Nový hit od Tesly? Firma v létě představí svůj dlouho očekávaný projekt

Americká automobilka Tesla představí 8. srpna dlouho avizované robotaxi, tedy vůz bez řidiče. Na sociální síti X to napsal Elon Musk, kterému obě firmy patří. Podnikatel a miliardář Musk se o samořídící vozidla dlouhodobě zajímá a tvrdí, že budou jedním z nejdůležitějších produktů společnosti Tesla. Navzdory slibům ale zatím uplynuly roky bez toho, aby firma takový vůz představila.

Přečíst článek

Evropští operátoři se shodují na tom, že největší problém je nedostatečně silná digitální ekonomika. Za hlavního viníka nynějšího neutěšeného stavu považují současnou Evropskou komisi, která dlouhodobě upřednostňuje regulace před inovacemi.

Data GSMA potvrzují, že z prvních 500 milionů uživatelů 5G jich pouze 4 % pocházela ze zemí Evropské unie. Podle operátorů je to dáno hlavně tím, že „5G revoluce“ v Evropě postrádá transformativní potenciál, zejména ve srovnání s předchozími pokroky ve vývoji mobilních sítí. Proto jsou místo samotných 5G častěji zdůrazňovány možné přínosy pro budoucnost, zejména v oblastech smart výroby či bydlení, nebo samořiditelných automobilů.

V jiných zemích podobné problémy řešit nemusí. „Američané jsou o poznání více zaměření na inovace, zatímco v Evropě převládá spíše tendence inovovat na základě povolení. Chci tím hlavně říct, že jde o úplně odlišný mindset,“ sdělil jeden nejmenovaný manažer serveru Telegraph.

Obchodníci budou mít letos o čtyři procenta vyšší předvánoční tržby

Žádný nákupní boom se zatím nekoná. Tržby obchodníků rostou pomalu

I v únoru pokračoval maloobchod v růstu, avšak pouze v tom meziročním (+1,6 procenta) ovlivněným nízkým srovnávacím základem.

Přečíst článek

Roztříštěný trh přestává být výhodou

Další komplikací je i to, že Evropská unie sestává z 27 svébytných telekomunikačních trhů, které jsou fakticky odlišné, ale teoreticky by se měly všechny řídit stejnými pravidly. Jde o značně fragmentovaný ekosystém, v jehož rámci operuje 45 velkých mobilních operátorů s více než půl milionem zákazníků. Pro srovnání, v USA jich je pouze osm, Japonsko a Čína mají každý po čtyřech, a Jižní Korea jenom tři.

Vysoká soutěživost je hlavním důvodem, proč operátoři musejí držet ceny za služby na nižších hodnotách, což znamená, že disponují méně prostředky na investice. V obzvláště složité situaci se nachází Velká Británie po brexitu. První 5G dražba v ostrovním království proběhla v roce 2018, od té doby se ale příjmy britských mobilních operátorů propadly zhruba o 10 %, zatímco náklady narostly cca o pětinu. Důvodem jsou jednak další aukce, které velké operátory připravily o 2,7 miliardy liber ve prospěch menších konkurentů, dále regulace.

Mnozí vidí řešení v omezení počtu mobilních operátorů, Evropská komise se k této strategii ale dlouhodobě staví skepticky. Podle zastánců tohoto názorů bude trh prospívat z přítomnosti několika málo relevantních subjektů, to ale současně znamená znemožnit přístup menším konkurentům. Komise tak například už v roce 2016 zablokovalo plánované spojení britských společností O2 a Three. Fúze Three Italia a Wind Telecomunicazioni v Itálii zase prošla jen díky tomu, že se oba subjekty zavázaly držet svá aktiva odděleně. A aktuálně projednávané sloučení španělských operátorů Orange a MasMovil proběhne jen za podmínky, že poskytnou frekvenci a roaming jednomu z menších konkurentů, společnosti Digi.

Corbyho-Schoyenův kodex jde do aukce

Jedna z nejstarších knih světa jde do aukce. Prodat by se mohla za desítky milionů

Jeden z nejstarších kodexů na světě půjde v červnu do aukčního prodeje. Píše to server BBC News. Corbyho-Schoyenův kodex pochází z Egypta, kde by napsán ve 3. či 4. století v jednom z prvních křesťanských klášterů. Podle aukčního domu Christie´s by se kodex, který je označován za jednu z nejstarších knih na světě, mohl prodat až za 3,8 milionu dolarů (88,5 milionu korun).

Přečíst článek

„Řešení situace spočívá ve vyvažování spotřebitelských cen a investic. Osobně si ale myslím, že regulátoři a zákonodárci v Evropě momentálně toto umění příliš neovládají,“ podotýká Karen Egan ze společnosti Enders Analysis. Podle ní je bránění konsolidaci trhu hlavním důvodem, proč operátoři tak málo investují. V poslední době se zdá, že si těchto komplikací začíná všímat i Evropská komise, zejména eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager. Ta letos v února prohlásila, že fragmentace trhu s sebou nese řadu ušlých investiční příležitostí, což analytici považují za první krůček k potenciální celoevropské konsolidaci.

Spor s Big Techem

Prozatím ale není jasné, jakou cestou se Komise vydá. Aktuálně bylo pouze oznámeno vypracování nového white paper pro oblast digitální infrastruktury, který poslouží jako ideový základ pro budoucí reformu jednotného trhu. Na pozadí mezitím probíhá spor mezi operátory a Big Tech firmami, jako je Netflix nebo Amazon, o sdílenou údržbu sítí. Pokud by se podařilo prosadit společnou odpovědnost, bude to znamenat více volných zdrojů, které by operátoři mohli investovat.

„Zjednodušeně řečeno, můžete mít nízké ceny a investice, ale ne čtyři velké operátory. Můžete mít čtyři operátory, kteří poskytují služby za nízké ceny, ale jejich kvalita pokulhává. Nebo můžete mít čtyři sítě, které vynikají opravdu vysokou kvalitou, ale pro změnu nebudou levné. Zkrátka nemůžete mít všechno najednou,“ uzavírá Karen Egan pro Telegraph.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Zlato láme rekordy. A má před sebou fantastický výhled

Zlato ve čtvrtek překonalo hranici 2 300 dolarů za unci. A drahý kov má před sebou býčí výhled. Do roka by to mohlo podle investičního veterána a ředitele společnosti Swiss Asia Capital Juerga Kienera dotáhnout až na hodnotu 2 600 dolarů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí po revizi dat opět stagnovala

Kovidová výjimka končí. Evropské státy se vrátí k přísnějším rozpočtovým pravidlům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme