Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proruští dezinformátoři mají smůlu. Klíčové weby včetně Aeronetu jsou zablokované

Proruští dezinformátoři mají smůlu. Klíčové weby včetně Aeronetu jsou zablokované
iStock

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Je mezi nimi i mezi dezinformátory populární Aeronet, uvedl provozovatel registru domén s českou národní koncovkou.

Reklama

Zablokované jsou weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu podle sdružení ohrožovaly českou národní bezpečnost.

Tento zcela mimořádný krok je podle výkonného ředitele sdružení Ondřeje Filipa reakcí na vojenský útok ruské armády proti svrchované Ukrajině a dezinformační kampaň, která ho provázela a stále provází.

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,” uvedl Filip.

Z technických principů fungování protokolu DNS může podle zástupců sdružení nějaký čas trvat, než budou weby v jednotlivých sítích nedostupné.

Největší český internetový vyhledávač Seznam.cz již nějakou dobu dezinformační weby označuje oznámením, že šíří konspirační nebo sporný obsah.

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte v našem on-line speciálu <<<<<<

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Fronty, uzavřené pobočky, nejistota. Češi ve velkém opouští ruskou Sberbank

Frontám před svými pobočkami, výběru peněz a rušení účtu čelí Sberbank. Nefunguje ani její internetové bankovnictví. Banka rovněž přistoupila k uzavření všech svých poboček, informovala o tom na webových stránkách.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Přečíst článek

Si Ťin-pching, čínský prezident

Čína v roli mírotvůrce. Pokud vyřeší konflikt na Ukrajině, vliv Západu padne

Slabé sankce Západu dláždí cestu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby se ujal role mírotvorce. Ten se dnes telefonicky spojil s ruským protějškem Vladimirem Putinem a vyzval jej, aby s Ukrajinou zasedl k jednacímu stolu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme