Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fronty, uzavřené pobočky, nejistota. Češi ve velkém opouští ruskou Sberbank

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.
Meitner Zdeněk (ČTK)
Petra Jansová

Frontám před svými pobočkami, výběru peněz a rušení účtu čelí Sberbank. Nefunguje ani její internetové bankovnictví. Banka rovněž přistoupila k uzavření všech svých poboček, informovala o tom na webových stránkách.

Reklama

„Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že z bezpečnostních důvodů jsou dnes od 14. hodiny pobočky uzavřeny,“ uvedla Sberbank.

U banky spojené s Ruskem mají účty soukromé osoby i firmy. Ty teď kvůli ruské invazi na Ukrajinu peníze stahují.

„Nechali jsme tam provozní tisícikorunu. U běžného účtu bylo možné peníze stáhnout obratem, u spořícího je měsíční lhůta. Potom budeme řešit, zda účty zrušíme, předpokládám, že ano,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Si Ťin-pching, čínský prezident

Čína v roli mírotvůrce. Pokud vyřeší konflikt na Ukrajině, vliv Západu padne

Slabé sankce Západu dláždí cestu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby se ujal role mírotvorce. Ten se dnes telefonicky spojil s ruským protějškem Vladimirem Putinem a vyzval jej, aby s Ukrajinou zasedl k jednacímu stolu.

Přečíst článek

Na dotaz, zda bance fungují její platební karty - další ruská banka VTB se totiž s jejich nefuknčností potýká- , redakci newstream.cz tiskové oddělení dosud neodpovědělo.

„Omlouváme se, Sberbank Online je momentálně nedostupný, na opravě intenzivně pracujeme. Děkujeme za pochopení,“ upozorňuje svoje klienty dále banka.

Češi odcházeli už před útokem

Klienti u Sberbank rušli účty už před útokem. Tento trend potvrzuje i tiskový zástupce České spořitelny. „Zaznamenali jsme nárůst zájmu lidí, kteří si zjišťují podmínky založení účtu u nás,“ dodává Lukáš Kropík. Speciální benefity a bonusy pro přecházející klienty podle něj banka zatím nechystá.

„Vím o klientech, kteří vytáhli peníze ze Sberbank, už když se celá situace začala vyhrocovat. Ještě před vpádem. Bohužel neznám detailně byznys model a složení bilance Sberbanky, abych byl schopen vyhodnotit dopad. Jednoduché to nebude,“ dodal ředitel společnosti Partners s tím, velká část byznysu banky bude navázána na ruské firmy a ruskou klientelu, která by vybírat nemusela.

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Přečíst článek

Lídři Evropské unie ohlašují protiruské sankce

Sankce EU míří hlavně proti bankám a diplomatům. Fiala: Chtěl jsem tvrdší variantu

Postihy mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Unie zatím nechystá omezit Rusku přístup do mezibankovního systému SWIFT.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sberbank

Putin svoje banky padnout nenechá. Na jejich záchranu má dostatečný devizový polštář

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme