Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cesta z bytové krize? Vede přes rychlejší stavební řízení, míní čeští developeři

Výstavba bytů v Česku
Stanislav Šulc / Newstream
Petra Jansová

Přepracování stavebního zákona je jednou z priorit nové vlády. Po zefektivnění stavebního řízení volají i tuzemští developeři. Jen tak se vyřeší současná bytová krize a otázka nedostupného bydlení, odpovídají zástupci předních developerských společností v anketě Newstreamu.

Reklama

Pavel Streblov, ředitel Penty RE CZ pro komerční výstavbu

Důležité je, aby stavební zákon alespoň chvilku platil. Nová vláda říká, že ho změní. Pak ať to jsou změny jen k lepšímu. Máme řadu projektů ve výstavbě, další připravujeme. Nejpodstatnější je ale rozhodnutí partnerů Penty uvolnit 400 milionů eur na akvizice. Je pravděpodobné, že se vydáme na další trh, tentokrát západním směrem od našich hranic. 

Petra Martínková, mluvčí Trigemy

Cestou z bytové krize je jen a pouze větší nabídka bytů. Už před pěti lety uvedl pražský magistrát, že by Praha potřebovala stavět okolo 10 tisíc bytů ročně. Do dnešního dne se to ale neděje. Pět let se staví zhruba pět až šest tisíc bytů ročně a na trhu vzniká deficit, který je potřeba dohnat. Průměrná doba stavebního řízení se v Česku kvůli zdlouhavým povolovacím procesům pohybuje kolem pěti let, v Praze to je až kolem 10 let. Nový zákon by měl tuto dobu výrazně zkrátit, mohl by primárně zrychlit a zefektivnit výstavbu v České republice, stejně jako odbrzdit českou ekonomiku. 

Malibu Beach House

V USA se prodalo rekordní množství miliardových nemovitostí

Minimálně čtyři desítky rezidenčních nemovitostí v ceně přes 50 milionů dolarů (1,12 miliardy korun) se letos prodaly ve Spojených státech. Vyplývá to z dat sesbíraných společností Miller Samuel, která se zabývá oceněním nemovitostí. Hlavními důvody je rychlý růst cen nemovitostí i bohatství těch nejbohatších Američanů.

Přečíst článek

Marcela Fialková, ředitelka strategie v UDI Group

Stát musí především dodržovat své vlastní lhůty. Nejde jen o samotné stavební úřady, kde nejsou lidé motivováni k tomu, aby dělali vše pro to, aby vydali povolení v co nejkratší době, ale naopak se snaží všemožně výstavbě bránit, aby se vyhnuli odpovědnosti za vydané rozhodnutí. Když stát po občanovi chce, aby dodržoval lhůty, například při platbě daní a odevzdání daňového přiznání, tak by také on (stát) měl dodržoval své lhůty, které jsou stejně tak stanoveny zákonem. To, co by přineslo zrychlení povolování staveb v Česku je tedy zachování schváleného nového stavebního zákona. Byť není ideální, je pořád tím nejlepším kompromisem, který se podařilo dosáhnout. 

David Jirušek, mluvčí společnosti Finep

Za rok 2020 se v Praze povolilo 1629 bytů v bytových domech (pozn. letos od ledna do října jen lehce přes 1400), naopak v roce 2005 bylo vydáno přes 7400 stavebních povolení. Počty povolení neustále klesají a dnes chybí jak na pražském, tak defacto i v celém Česku desítky tisíc bytů, které by našly svého kupce. Čísla, která predikují budoucí vývoj, tedy počty vydaných stavebních povolení, všem jasně ukazují, že z pohledu nabídky bude situace na trhu v dalších letech ještě horší a bohužel se tím zhorší i dostupnost bydlení.

A k této negaci se nově bohužel přidalo další negativum - silně výrazný růst stavebních nákladů spojený s nedostatkem stavebních materiálů a také i pracovních kapacit. A v neposlední řadě i ceny energií jdou velmi rychle nahoru. Více povolovat, protože výstavba bytů s sebou přináší další investice. A především pak celkový rozvoj města i služeb, které přinášejí komfort městského bydlení. A zefektivnění a zjednodušení celého procesu povolování stavby.

Logistický Park Nošovice

Američané koupili haly na Ostravsku za 150 milionů eur

Pět skladových a výrobních hal situovaných ve dvou logistických parcích na Ostravsku má nového vlastníka. Společnost EQT Exeter nemovitost získala za 150 milionů eur.

Přečíst článek

CPI Group Radovana Vítka

Realitní magnát Vítek prodal majetek za skoro 18 miliard

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního magnáta Radovana Vítka prodala majetek asi za 700 milionů eur (17,7 miliardy korun), uvedla firma s tím, že jde součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur, aby snížila dluhovou zátěž.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krtkodom, vizializace

O bydlení pod zemí je stále větší zájem. Krtkodom stojí už i v Malajsii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme