Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní magnát Vítek prodal majetek za skoro 18 miliard

CPI Group Radovana Vítka
ČTK

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního magnáta Radovana Vítka prodala majetek asi za 700 milionů eur (17,7 miliardy korun), uvedla firma s tím, že jde součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur, aby snížila dluhovou zátěž.

Reklama

Společnost upřesnila, že podepsala smlouvy o prodeji majetku, což jí po odečtení poplatků a splátek některých úvěrů zajistí čistý výtěžek zhruba 550 milionů eur (13,9 miliardy korun).

„Pražský trh kancelářských nemovitostí nadále charakterizuje relativně nízká obsazenost, stabilní nájemné, silná poptávka zahraničních i domácích investorů a omezená výstavba. CPIPG v Praze vidí bohaté dlouhodobé příležitosti, nedávno však dostala dvě nabídky, které byly dostatečně atraktivní na to, abychom zvážili prodej,” uvedla firma.

CPI Property se tak zbavuje například kancelářské budovy, kterou od ní kupuje Generali Česká pojišťovna. Budova nyní slouží jako centrála Generali v České republice. Ve třetím čtvrtletí se CPIPG také dohodla na prodeji budovy BB Centrum E, která slouží jako pražské sídlo společnosti ČEZ. Novým vlastníkem bude realitní fond z České republiky, jehož název CPIPG neuvádí.

CPI Property Group

Miliardář Vítek má v boji o Immofinanz odhodlaného vyzyvatele

O rakouskou realitní firmu Immofinanz se rozhořel boj. V pátek podala nabídku na její převzetí společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního magnáta Radovana Vítka. Hned v pondělí se objevila konkurenční nabídka od rakouské S Immo. Ta navíc za asi desetiprocentní podíl nabízí víc než český miliardář, píše agentura APA.

Přečíst článek

Podnik také prodává nákupní centrum Géčko v Českých Budějovicích a dále nemovitosti v Německu, Maďarsku a v Itálii.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a její akcie se obchodují na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku a Británii.

Vítek na jaře vlastnil v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

Provozní zisk EBITDA firma loni zvýšila o 15,9 procenta na 338 milionů eur, tržby ale o 7,3 procenta klesly a dosáhly 623 milionů eur. Čistý příjem z obchodních činností stagnoval na 344 milionech eur.

Správní rada firmy v srpnu schválila plán prodeje majetku až za miliardu eur v průběhu příštích šesti až dvanácti měsíců. Výtěžek z prodeje chce použít na snížení dluhu a na zlepšení finančního profilu, aby byl podnik lépe připraven na další růst.

CPI Property Group

Miliardář Vítek prodává část svého impéria Američanům za sedm miliard

Více než pětiprocentní podíl ve Vítkově CPI kupují americké realitní fondy Apollo. Cena se vyšplhala na 300 milionů eur, tedy 7,6 miliardy korun, uvedl deník Hospodářské noviny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme