Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chaos v OpenAI: Opustil ji další zakladatel, investoři tlačí na návrat Altmana

bývalý předseda správní rady OpenAI Greg Brockman
Flickr, TechCrunch, CC BY 2.0 DEED
 ČTK

Z americké společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, se po odvolání výkonného ředitele Sama Altmana rozhodl odejít i předseda správní rady Greg Brockman. Oznámil to na síti X. Altman i Brockman stáli u vzniku firmy, kterou podle informací serveru The Information opouštějí i další lidé. Krize ve firmě se tak podle agentury Reuters prohlubuje. Do všeho se nicméně vložili také významní investoři firmy v čele se společností Microsoft, kteří s Altmanem vyjednávají o jeho návratu do funkce výkonného ředitele. Tvrdí to alespoň několik zámořských médií s odkazem na vlastní zdroje.

Reklama

Společnost OpenAI v pátek uvedla, že ztratila důvěru v Altmanovu schopnost pokračovat v řízení podniku. Řízení tak dočasně převzala nynější technologická ředitelka Mira Muratiová.

Podle zdroje serveru CNBC patří mezi investory společnosti OpenAI podporující Altmanův návrat mimo jiné softwarový gigant Microsoft a investiční firmy Tiger Global a Thrive Capital. Microsoft do společnosti OpenAI investoval miliardy dolarů a má s ní úzké technologické partnerství, píše CNBC.

Firma také dříve oznámila, že Brockman odstoupí z funkce předsedy rady, ale zůstane v podniku. Brockman se k situaci nejprve vyjádřil veřejně v jednom příspěvku, ale později uvedl, že se rozhodl z firmy odejít. Dodal, že on i Altman jsou postupem firmy "šokováni a zarmouceni".

Na scénu přichází Mira Muratiová. Kdo je třicátnice, co v čele OpenAI střídá vyhozeného Altmana?

Kdo je třicátnice, co v čele OpenAI střídá vyhozeného Altmana?

Na postu šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatbot ChatGPT, končí Sam Altman (38). Její představenstvo není spokojené s tím, jak s ním Altman komunikoval. Vedení podniku dočasně převezme jeho nynější technologická ředitelka Mira Muratiová (34).

Přečíst článek

Podle serveru The Information rezignovali rovněž tři vysoce postavení výzkumní pracovníci společnosti OpenAI, a to Jakub Pachocki, Aleksander Madry a Szymon Sidor.

Společnost OpenAI, kterou podporuje Microsoft, zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci (AI) a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Tvář celého odvětví

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za tvář celého odvětví umělé inteligence, napsal server BBC. Altman mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými s umělou inteligencí.

Agentura Bloomberg v říjnu s odkazem na své zdroje informovala, že společnost OpenAI jedná o prodeji zaměstnaneckých akcií, který by firmu ocenil zhruba na 86 miliard dolarů. Server The Information napsal, že tento plán je po nynějších personálních otřesech v ohrožení. Nabídka tendru, kterou vede společnost Thrive Capital, ještě nebyla uzavřena, je ale v závěrečné fázi a měla být dokončena už příští měsíc, dodává The Information s odkazem na informovaný zdroj.

Vyrazí Altman na riviéru?

Jean-Noël Barrot, který je ve francouzské vládě zodpovědný za digitální ekonomiku, na síti X napsal, že Altman je ve Francii vítán. "Sam Altman, jeho tým a jejich talent jsou ve Francii vítáni, pokud chtějí," uvedl Barrot. Francie podle něj urychluje nasazení umělé inteligence do služeb obecného dobra.

Provozní ředitel OpenAI Brad Lightcap v interním sdělení podle agentury Reuters napsal, že Altman musel odejít, protože se zbytkem správní rady přestal komunikovat. Za jeho odchodem podle Lightcapa tedy nejsou žádné finanční nesrovnalosti ani nic jiného, co by souviselo například s obchodními či bezpečnostními záležitostmi.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme