Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražští zaměstnanci se v kancelářích tlačí skoro jako v Bombaji

Kancelářský život
Pixabay
 ČTK

Průměrný pražský zaměstnanec má v kanceláři prostor 11 metrů čtvereční. Má tak mnohem blíže kolegům z Bombaje než těm z Chicaga nebo Mnichova.

Reklama

Výměra kanceláří v Praze na jednoho zaměstnance je v porovnání se světem podprůměrná. V Praze je to 11 metrů čtverečních, globální průměr činí 13,3 metru. Vyplývá to z výsledků studie realitní poradenské firmy JLL. Ta porovnávala kanceláře ve 33 městech světa, Praha se umístila na 22. příčce. Studie zahrnuje devět milionů metrů čtverečních kanceláří a téměř 800 tisíc zaměstnanců. Údaje jsou ještě z doby před opatřeními proti koronaviru,

Nejvíce prostoru mají zaměstnanci v kancelářích v americkém Chicagu, téměř 23 metrů čtverečních. Následují Los Angeles (20,9 metru čtverečního), Mnichov (18,9 m2), Washington (18,5 m2) a Johannesburg (18,4 m2).

Kancelářské budovy Václavské náměstí

Prázdné kanceláře v Praze nepřibývají. Neobsazených je jen osm procent

Poptávka po kancelářských prostorech v Praze mírně vzrostla, přesto stále nedosáhla úrovně před pandemií. Nájemné ale navzdory neobsazenosti příliš neklesá.

Přečíst článek

Naopak nejmenší kanceláře na zaměstnance jsou ve filipínské Manile s průměrnou plochou 6,9 metru čtverečního. Následují Hongkong (9,1 m2), Bengalúru (9,2 m2), Jakarta (9,3 m2) a Bombaj (9,4 m2).

Pandemie situaci proměňuje

„V rámci pražského kancelářského trhu jsme doposud počítali přibližně deset až 11 metrů čtverečních na jednoho zaměstnance. Na tento jednoduchý výpočet se ale už díky proměnám spojeným s koronavirem nelze spoléhat. Firmy individuálně musí řešit plochu podle své politiky spojené s prací z domu a funkce, kterou pro ně mají kanceláře do budoucna plnit,“ uvedla konzultantka JLL Vendula Bláhová.

Nynější trend podle ní napovídá, že poroste tlak na rozšiřování prostoru pro zaměstnance především v globálních podnikatelských centrech jako je Londýn nebo Hongkong. Jak dále uvedla, firmy, které lákají zaměstnance zpět do kanceláří, se musí přizpůsobit novým podmínkám a podpořit produktivitu a pohodlí a dbát na zdravé pracovní prostředí. „V České republice se trend rozšiřování prostoru pro zaměstnance již objevuje,“ doplnila Bláhová.

Naopak města zejména v Německu a Spojených státech podle ní pod takovým tlakem nebudou. „V Německu je výměra kanceláří na osobu téměř dvojnásobně větší než v Londýně. Některá města v USA nabízí zaměstnancům více než 20 metrů čtverečních na osobu,“ dodala.

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková v debatě na CNN Prima NEWS

Zvýšení daní je nevyhnutelné, shodli se ekonomové

Ekonomové Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková se střetli v debatě na CNN Prima NEWS. Shodli se na tom, že udržet stávající daně po volbách bude nereálné.

Přečíst článek

Hotel Andaz

Praze chybějí luxusní hotely. Investoři i přes covid dokončují přestavby

Navzdory pandemii a dramatickému úbytku turistů přibývají v Praze luxusní hotely. Segment „pětihvězd” ale přesto stále není nasycen.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Přečíst článek
Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme