Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polovina šéfů firem letos počítá s dvoucifernou inflací, ukazuje průzkum PwC

Náklady ve výrobě letos porostou, očekává to osm z deseti manažerů.
ČTK

Polovina šéfů českých firem počítá i letos s dvoucifernou inflací. Na 80 procent generálních ředitelů zároveň očekává, že jim letos porostou vstupní náklady, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti PwC CEO Survey mezi více než 200 řediteli tuzemských podniků.

Reklama

Meziroční míra inflace ke konci listopadu dosáhla 16,2 procenta, loňský růst cen se tak pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních 30 let. Údaje o prosincové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve středu.

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Výkon světové ekonomiky v roce 2022 podle všeho poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (asi 2270 bilionů korun). V letošním roce jí ale hrozí recese. Kam se přesune těžiště světového ekonomického výkonu? Jakou roli v tom sehrají centrální banky? Kam zamíří inflace a kurz koruny? A je ten správný čas nakupovat akcie, případně které? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v komentáři ekonoma Lukáše Kovandy.

Přečíst článek

„Ředitelé dobře znají situaci ve svých firmách, realita tak předbíhá statistiku. I proto lze očekávat, že ani v letošním roce nebude inflace rychle klesat. Firmy se budou vypořádávat především s drahými energiemi, byť jim částečně uleví zastropování cen. I v roce 2023 budou ale energie hlavním motorem růstu cen,” uvedla partnerka PwC pro finanční rizika a kapitálové trhy Olga Cilečková.

Inflaci mezi 11 a 15 procenty předpokládá podle průzkumu v letošním roce 40 procent generálních ředitelů, 11 procent sází na zvyšování cen mezi 16 a 20 procenty, dvě procenta manažerů dokonce nevylučuje průměrnou míru inflace nad 20 procenty.

Ani další část generálních ředitelů nevěří v rychlý návrat inflace k dvouprocentnímu cíli České národní banky. Podle 48 procent dotázaných se inflace bude pohybovat mezi šesti až deseti procenty, tři procenta šéfů firem věří v pokles inflace do rozmezí tři až pět procent. V dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB nevěří nikdo.

Náklady na výrobu porostou

Hlavním motorem růstu cen budou i nadále rostoucí náklady ve výrobě, osm z deseti manažerů očekává letos další růst cen vstupů. Pro 14 procent firem zůstanou náklady na úrovni loňského roku, šest procent počítá s poklesem cen. K výraznému zdražování přitom došlo už loni, polovina generálních ředitelů připouští, že ceny svých výrobků a služeb zvýšila jejich firma o více než deset procent, v téměř třetině rostly tempem přes 15 procent, uvádí průzkum.

Aleš Michl, guvernér České národní banky, ČNB

Další rána pro úvěry. ČNB po půl roce zvažuje zvýšení úrokových sazeb

Důvodem pro zvýšení základní úrokové sazby České národní banky (ČNB) by mohlo být případné výrazné zdražení zboží a služeb při lednových změnách ceníků nebo proinflační působení vládní fiskální politiky. ČNB by ke zpřísnění měnové politiky mohla sáhnout i v případě, že by zahraniční centrální banky dost nezvyšovaly své sazby a hrozilo by dovážení zahraniční inflace. Vyplývá to ze záznamu z prosincového jednání bankovní rady ČNB, který centrální banka dnes zveřejnila.

Přečíst článek

„Loni na české firmy především naplno dopadly rostoucí ceny surovin a energií. Sotva se firmy i celá ekonomika začaly vzpamatovávat z postcovidového šoku, přišla válka na Ukrajině. K pomalé obnově dodavatelsko-odběratelských řetězců a nedostatku některých surovin se tak přidal cenový šok v oblasti energií,” připomněla Cilečková.

Boris Tomčiak

Analytik Boris Tomčiak: Česká domácnost v posledních sedmi letech velmi zbohatla. Máme se dobře

Letos se podle Borise Tomčiaka, zakladatele společnosti Finlord, dá počítat s recesí, tedy poklesem HDP. „To ale neznamená, že nastane konec světa,“ podotýká a připomíná, že se nemáme vůbec špatně. „Za sedm let se o 50 procent zlepšila situace české domácnosti,“ říká Tomčiak s odkazem na růst HDP na hlavu. Inflace i úrokové sazby by koncem roku měly být na sestupu.

Přečíst článek

Vysokou inflaci předpokládali šéfové firem už pro loňský rok v průzkumu pořádaném na konci roku 2021. Aniž by tehdy tušili začátek války, tak nadpoloviční většina manažerů očekávala růst inflace přes pět procent, válka toto tempo výrazně urychlila. „CEO Survey dlouhodobě potvrzuje, že očekávání manažerů jsou reálná a v předstihu ukazují na budoucí vývoj ekonomiky. Pokud tedy letos polovina šéfů firem očekává dvoucifernou inflaci, není důvod tomu nevěřit. A zůstává otázkou, jestli by na tato očekávání neměla centrální banka reagovat ještě dalším růstem sazeb,“ uzavřela Olga Cilečková.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme