Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Počet firemních bankrotů se pomalu vrací na předpandemickou úroveň. Česko si vede dobře

Počet firemních bankrotů se pomalu vrací na předpandemickou úroveň. Česko si vede dobře
poskytnuto BNP Parisbas Cardif
 ČTK

V Česku by měl v příštím roce stoupnout počet insolvencí podniků meziročně o šest procent, číslo však bude stále hluboko pod úrovní před pandemií. Ve většině zemí ale jejich počet dosáhne do konce roku 2024 předpandemických úrovní, a to včetně velkých trhů, jako jsou USA a Německo, vyplývá ze zprávy o platební neschopnosti pojišťovny Allianz Trade.

Reklama

Podnikatelské insolvence nabraly podle zprávy v tomto roce na rychlosti, celkem 11 zemí již vykazuje nárůst přes 30 procent. Mimo jiné jde o USA, Kanadu, Francii, Polsko nebo Japonsko. Průměrný meziroční nárůst platební neschopnosti ve světě by měl v letošním roce být šest procent, v roce 2024 pak deset procent.

"Jedním problémem je, že přestože objem přebytečné hotovosti je stále poměrně velký, celosvětově se zmenšuje. Zároveň se koncentruje mezi velké podniky a specifická odvětví. Na druhé straně bude pokračující snižování ziskovosti představovat problém pro likviditu a solventnost podniků, zatímco financování bude i nadále nákladnější a méně dostupné," řekla manažerka české pobočky Allianz Trade Kateřina Kirakosjan.

Gucci

Konec výstřelků, je třeba prodávat. Nový kreativní šéf značky Gucci naskočil na vlnu „tichého luxusu“

Nejočekávanější událostí podzimního milánského týdne módy byla přehlídka značky Gucci, kde debutoval kreativní ředitel Sabato De Sarno. Ten nahradil excentrického Alessandra Micheleho, který značku proslavil bujarým stylem, díky němuž se prodeje Gucci mezi roky 2015 a 2019 více než zdvojnásobily. Návrhář De Sarno vsadil namísto extravagance na jednoduchou eleganci. Pro některé kritiky nemastnou neslanou.

Přečíst článek

Z globálního hlediska jsou nejrizikovějšími sektory pohostinství, doprava a velkoobchod/maloobchod, následované sektorem stavebnictví, uvedla pojišťovna.

Česko si ale minimálně v evropském srovnání podle ní vede poměrně dobře. V letošním roce by míra insolvencí měla stagnovat, v roce 2024 pak analytici Allianz Trade předpovídají nárůst o šest procent, tedy přibližně na úrovni Británie či Norska. V roce 2025 by naopak mělo bankrotů českých podniků ubýt o čtyři procenta.

Soukupovo mediální impérium tahá z bryndy investor s pohledávkami Čermák

Soukup přišel o půlku Barrandova a spol. Propadla moravskému obchodníkovi s dluhy

Poloviční podíl ve společnosti Empresa Media, která vlastní Barrandov Televizní Studio nebo vydává časopisy Týden a Instinkt, získal od Jaromíra Soukupa majitel firmy Servis-24 Jan Čermák. Zároveň se stal druhým jednatelem Empresy vedle Soukupa. Pro všechny důležité kroky bude nyní potřeba podpisu obou jednatelů. Vyplývá to z notářských zápisů transakcí. Hodnotu transakce ani jedna strana nezveřejnila.

Přečíst článek

"Ještě jsme se ani zdaleka nepřiblížili předpandemickým hodnotám, kdy ve srovnání s rokem 2019 letos registrujeme o téměř třetinu méně insolvencí a i v dalších letech bude toto srovnání vycházet podobně. V regionu střední a východní Evropy si tak Česko v tomto ohledu vede po Lotyšsku nejlépe," dodala Kirakosjan.

Allianz Trade je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 tisíci klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Allianz Trade je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí od roku 1997.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankrot, ilustrační foto

V říjnu zbankrotoval druhý nejvyšší počet firem za rok a půl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme