Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V říjnu zbankrotoval druhý nejvyšší počet firem za rok a půl

Bankrot, ilustrační foto
Pixabay

V říjnu bylo v Česku vyhlášeno 71 bankrotů obchodních společností, o 19 více než než v září. Rovněž bylo vyhlášeno 497 bankrotů podnikatelů, o 16 méně než před měsícem. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Reklama

Letos připadlo na jeden měsíc v průměru 62 bankrotů firem, v loňském roce to bylo 51 a o rok dříve 57. „ Z toho lze usuzovat, že počet bankrotů společností bude v letošním roce proti předchozímu vyšší a patrně překoná i hodnoty z roku 2019. Napomůže tomu i růst cen energií, a tím všech vstupů nutných k provozu firem, a také přetrvávající nedostatek pracovních sil a tlak na zvyšování mezd,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Šéf Notina Zbyněk Kocián

Notino expanduje do Irska a Pobaltí

Ne všem pandemie ublížila. Oblasti e-commerce se nadmíru daří, což dokazuje také internetový obchod s kosmetikou a parfémy Notino. Jeden z největších prodejců svého druhu v Evropě vstupuje do Irska a pobaltských států. Nově bude prodávat sortiment ve 28 evropských zemích. V nadcházejícím roce plánuje v zahraničí i rozšiřování sítě distribučních center.

Přečíst článek

V poměru k celkovému počtu společností bylo nejvíce bankrotů firem za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Karlovarském kraji, kde šlo o 29,4 bankrotu na 10 tisíc aktivních firem. Následují kraj Liberecký a Praha shodně s 21,6 bankrotu. Poměrově nejméně bankrotů naopak zaznamenal Zlínský kraj, kde bylo vyhlášeno sedm bankrotů, dále Středočeský kraj s 10,2 bankrotu a Královéhradecký kraj s 12 bankroty.

Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních firem bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (29,3) a v administrativní činnosti (26,7). Nejméně bankrotů pak zaznamenalovzdělávání a zdravotní a sociální péče (4,3), následované odvětvím informačních a komunikačních činností (5,9). Na 10.000 aktivních společností bylo ve všech odvětvích vyhlášeno průměrně 12,9 bankrotu.

Insolvenčních návrhů pak bylo podáno u obchodních společností 78, meziměsíčně o 14 méně. U podnikatelů jich bylo 487, oproti srpnu o 23 méně.

Merck

Britové schválili první lék na covid. Akcie výrobce letí vzhůru

Společnost Merck může přinést zásadní zlom v pandemii. Velká Británie jako první země na světě schválila její lék proti COVID-19. Akcie ještě před otevřením trhů značně posílily. Naopak hodnota Moderny prodávající vakcínu se zřítila téměř o 15 procent a ztráty v průběhu dne ještě prohloubila.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme