Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Philip Morris couvá od cigaret, koupil další firmy mimo odvětví

Philip Morris, ilustrační foto
ČTK
Viliam Buchert

Tabákový výrobce Philip Morris mění svůj byznys model, vzdaluje se tabáku i nikotinu. Koupil britskou farmaceutickou firmu Vectura a dánskou Fertin Pharma.

Reklama

Výrobce cigaret Philip Morris International (PMI) koupí za 1,05 miliardy liber (31,5 miliardy korun) britskou farmaceutickou firmu Vectura. Výrobce cigaret Marlboro tak posílí své portfolio produktů, které nemají souvislost s tabákem a nikotinem. Je to již druhá zahraniční akvizice PMI tento týden po koupi dánského výrobce nikotinových žvýkaček Fertin Pharma.

Vectura se zaměřuje na inhalační terapie, vyrábí 13 léků, které se inhalují. PMI za jednu akcii firmy Vectura nabídla 1,5 libry, což je o 11 procent více, než činila čtvrteční závěrečná cena akcií, napsala agentura Reuters

Svou nabídkou PMI překonala konkurenční návrh investiční firmy Carlyle Group, jež nabídla za jednu akcii 1,36 libry. Vectura tak stáhla své doporučení pro přijetí nabídky od Carlyle a naopak podporuje nabídku PMI. Dohodu ale musí ještě schválit akcionáři.
Akvizice firmy Vectura pomůže PMI urychlit její strategii „mimo nikotin“, protože rozšíří její schopnosti na trhu inovativních inhalačních a perorálních přípravků.

Budoucnost bez kouře

PMI již tento týden oznámila, že se dohodla na koupi Fertin Pharma od soukromé investiční firmy EQT za 5,1 miliardy dánských korun (17,7 miliardy korun).

„Akvizice Fertin Pharma bude důležitým krokem na cestě k budoucnosti bez kouře, která posílí naše portfolio bezdýmných výrobků, zejména v oblasti moderních produktů užívaných ústně, a také urychlí náš rozvoj v oblasti podnikání nad rámec nikotinu,“ oznámil Jacek Olczak, generální ředitel PMI. Ten se stal CEO Philip Morris v květnu a je to první Polák, který stojí v čele globální firmy.

Švýcarské hodinky jsou novodobou investicí.

Švýcarské hodinky se vracejí. Jejich prodej opět roste

Nástup chytrých zařízení a pandemie mohly zasadit definitivní ránu švýcarské vysoké hodinařině. Realita je však jiná. S novými statistikami prodejů skutečně drahých hodinek se ukazuje, že top značky se vracejí a mají možnost se během pouhých čtyř let vrátit k předpandemickým prodejům. Jak je to možné? Budou se muset změnit. A to pořádně.

Přečíst článek

Podle Olczaka se společnosti budou dál přednostně zaměřovat na vědu a inovace, které mají změnit jak podobu tabákového průmyslu, tak mají rozšířit možnosti podnikání PMI v jiných sektorech ekonomiky. 

„Akvizice Fertin Pharma podpoří náš cíl generovat do roku 2025 více než polovinu čistého zisku z prodeje bezdýmných výrobků a dosáhnout tržeb ve výši nejméně jedné miliardy dolarů z produktů, které nejsou na bázi nikotinu,“ dodal Olczak.

Philip Morris staví další pilíř podnikání

Fertin Pharma je společnost s více než 850 zaměstnanci, která působí v Dánsku, Kanadě a Indii. Kromě jiného se specializuje na vývoj, výzkum a výrobu žvýkaček, kapslí, tekutých tablet a dalších pevných systémů používaných k ústnímu podávání účinných látek, včetně nikotinu. Rovněž je významným světovým výrobcem náhradní nikotinové terapie. V roce 2020 dosáhla čistého zisku ve výši 1,1 miliardy dánských korun (přibližně 3,5 miliardy českých korun) a hodnota oznámené transakce je přibližně patnáctinásobkem jejího ukazatele EBITDA v roce 2020.

Fertin Pharma je v současné době vlastněna globální investiční organizací EQT a společností Bagger-Sørensen & Co. Po dokončení akvizice se stane dceřinou společností plně vlastněnou Philip Morris International. Ta bude podle vlastního sdělení transakci financovat ze stávající hotovosti. Dokončení transakce se očekává ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, pokud bude schválena regulačními orgány.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ECB se změní. Zaměří se na klimatickou změnu

Evropská centrální banka (ECB) se změní, bude tolerantnější k inflaci, za což jí tleskají země jako Řecko či Itálie. Více si posvítí na klimatické změny a do inflace ve větší míře zahrne ceny realit, resp. vlastnického bydlení.

Přečíst článek

Samotný Philip Morris si od nové akvizice slibuje, že získá významné know-how v oblasti vývoje, složení a komercializace současných a budoucích bezdýmných výrobků, které jsou ve světě čím dál populárnější. Největší světová tabáková společnost tím ale získá také nové technologie v oblasti rostlinných přípravků, dalších výrobků pro péči o zdraví a wellness, včetně volně prodejných doplňků stravy, které se prodávají jako výrobky ke zlepšení spánku či zvýšení energie.

Soumrak klasických cigaret

Philip Morris International, která vlastní v České republice známou tabačku v Kutné Hoře, už před lety oznámil, že postupně bude utlumovat výrobu klasických cigaret. Proto přišel s produktem IQOS, který je založený na principu zahřívaného tabáku. 

Například v Japonsku na něj přešlo už kolem 20 procent dospělých kuřáků, velmi populární je v Jižní Koreji a v Česku se počet uživatelů IQOS odhaduje v současnosti na 430 tisíc lidí. Kromě výroby bezdýmných výrobků směřuje PMI i do jiných oblastí ekonomiky, jako je farmacie a další sektory.

V roce 2020 měla společnost Philip Morris International globální tržní hodnotu téměř 145 miliard dolarů. Další známá tabáková firma, British American Tobacco, dosahovala tržní hodnoty necelých 92 miliard dolarů.

Výslech VB, ptá se Viliam Buchert

Výslech šéfa odborů Středuly: Chci poznat peklo, po smrti v něm neskončím

Dokáže šéf odborů Josef Středula hovořit upřímně, či hodně fabuluje? Newstream.cz to u předsedy ČMOKS vyzkoušel netradiční formou a výsledek je překvapující.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme