Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tradiční byznys tabaček se sype. A akcionáři jim to dávají pocítit

Tradiční byznys tabaček se sype. A akcionáři jim to dávají pocítit
Profimedia
 ČTK

Přísnější regulace a rostoucí povědomí o zdravotních rizicích omezují tradiční podnikání tabákových společností. Na některých trzích to vede k poklesu objemu prodeje cigaret. A akcie tabákových firem tak stíhají výprodeje.

Reklama

Například společnost British American Tobacco (BAT) očekává, že utrpí ztrátu 31,5 miliardy dolarů (709 miliard korun). Na vině je právě snížení hodnoty některých jejích cigaretových značek ve Spojených státech. Podle agentury Reuters tak výrobce cigaret, jako jsou Lucky Strike a Dunhill, zjistil, že jeho tradiční trh nemá dlouhodobou budoucnost. Akcie firmy i jiných tabákových podniků v reakci na oznámení BAT oslabují.

Stále přísnější regulace a rostoucí povědomí o zdravotních rizicích vede na některých trzích k poklesu objemu prodeje cigaret. Společnost také poukazuje na ekonomické problémy v USA, kde někteří spotřebitelé, kteří nemohou držet krok s růstem cen, přecházejí na levnější značky.

BAT uvedla, že tyto faktory spolu s širším odklonem od kouření znamenají, že upraví způsob, jakým některé své americké značky vykazuje v rozvaze. Nová situace má podle firmy dopad na její značky Newport, Camel, Pall Mall a Natural American Spirit.

Akcie BAT ve středu odpoledne ztrácely přes 8,5 procenta a byl to jejich nejhorší den od dubna 2021. Akcie konkurentů Philip Morris International a Altrie odepisují dvě, respektive 2,9 procenta, a to v den, kdy americký akciový trh jako celek roste.

Uznávaný kardiolog, pedagog a profesor Miloš Táborský z FN Olomouc.

Kardiolog: Češi kašlou na prevenci, nemocí srdce a cév neubývá

Češi jsou leniví, nechtějí se hýbat a nepečují o své tělo. Jsou národem kuřáků a milovníků piva. A právě to spolu s genetickou zátěží významně přispívá k vysokým počtům onemocnění srdce a cév, říká v rozhovoru uznávaný kardiolog, pedagog a profesor Miloš Táborský z FN Olomouc.

Přečíst článek

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Nahřívaný tabák jako alternativu pro kouření klasických cigaret do letošního března stát podporoval tím, že byl oproštěn od spotřební daně. Historicky první, kdo v červenci 2017 přivedl nahřívaný tabák na trh, byl Philip Morris, následován dalším gigantem JT International. Poté s obdobným produktem následovaly další firmy a tato forma konzumace nikotinu se jako alternativa ke klasickému kouření během šesti let značně rozšířila. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme