Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Lidé dokáží být strašná prasata, říká uklízečka

Úklid po malířích bývá náročný
Profimedia.cz
Michal Nosek

Práce uklízečky patří mezi nejpodceňovanější a nejpřehlíženější. To se snaží vyvrátit Jana Růžková, která se úklidu věnuje již osmým rokem. „Začala jsem si tím přivydělávat na mateřské. Postupně se má klientela rozrostla, tak jsem u úklidu zůstala. A nelituju,” říká.

Reklama

Jana nyní uklízí několik apartmánů, ale jinak se věnuje organizační práci. Úklidů totiž po covidové pandemii výrazně přibylo, tak si s kamarádkou založily vlastní firmu, kde zaměstnávají další kamarádky a studentky. Vlastní zaměstnance však nemají, všichni uklízejí na dohodu o provedení práce. „Vrátili se turisté, tak kromě standardních úklidů bytů, domů, či kanceláří znovu přibyly byty na Airbnb, které nyní tvoří naší hlavní pracovní náplň,” upřesňuje Jana s tím, že se nejedná jen o úklid, ale i o zajištění drobných oprav a prádelny. „Někteří pronajímatelé chtějí, abychom čekali na hosty a všechno jim před ubytováním ukázaly,” popisuje další aktivity. 

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

Průběžný úklid je dle Jany pohodová práce, vyluxuvat, setřít prach, umýt koupelnu. Nejhorší jsou ale totální úklidy například po malování, nebo při stěhování dlouhodobých nájemníků. To mnohdy vyžaduje i několikadenní úsilí, protože co dokáží malíři za dílo, je někdy až neuvěřitelné. „Natřou prostě všechno včetně zásuvek, futer a okenních rámů. To pak nejde umýt a musí se ztuhlý nátěr škrabat žiletkou,” stěžuje si Jana na řemeslníky. Za další peklo považuje mytí sporáku, plechů a trouby. „To bývá doslova tak zaprasené, že se chce holkám zvracet. Co dokáží turisté v pronajatých bytech za několik dní napáchat, je mnohdy těžko uvěřitelné,” říká o hlavních úskalích své práce. 

Nekalá konkurence

Mnoho žen, které se úklidu věnují, si v poslední době stěžuje na příchod žen a dívek z Ukrajiny, které jim údajně berou práci. To Janě příliš nevadí. Dokonce dává práci několika z nich. Mnohem horší je podle ní nekalá konkurence těch, kteří uklízejí načerno, tedy za hotové, nezdaněné peníze. „Přesně tohle křiví trh. A pak klienti považují uklízečky za služebné. Ty holky, které uklízejí bez dokladu, mohou nabídnout nižší cenu. To je pak těžké jim konkurovat. Ony si samotné neuvědomují, že tak podhodnocují práci všech,” stěžuje si na nepoctivé konkurentky. 

O tom, že uklízečka opravdu není uznávaná profese, svědčí i sociologický průzkum, kde respondenti zařadili toto povolání z hlediska prestiže na předposlední místo. Za uklízečkami se na úplném chvostu usadili poslanci. 

Jiří Blažek prodává zeleninu z farmy

Obyčejný byznys: Brambory budou brzy vzácnost, říká farmář

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme mezi farmáře a prodejce domácí zeleniny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme