Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Noční blackout dostal Záporožskou elektrárnu na pokraji jaderné nehody

Noční blackout dostal Záporožskou elektrárnu na pokraji jaderné nehody
Profimedia
 ČTK

Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, byla v noci na dnešek na pokraji jaderné nehody kvůli přerušení vnějších dodávek proudu. Oznámila to podle agentury AFP ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí.

Reklama

Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, byla v noci na dnešek na pokraji jaderné nehody kvůli přerušení vnějších dodávek proudu. Oznámila to podle agentury AFP ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí.

„Uplynulou noc v Záporožské elektrárně nastala totální porucha,“ oznámil Enerhoatom na síti Telegram. Dodal, že dodávky proudu byly obnoveny po několika hodinách. „Okupační síly se nestarají o bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl šéf Enerhoatomu Petro Kotin.

Ukrajinský provozovatel předtím informoval, že elektrárna se během nočního blackoutu musela spolehnout na dieselové generátory, což ohrozilo bezpečnost největší jaderné elektrárny v Evropě. V elektrárně nadále pracují ukrajinští odborníci a od září 2022 situaci na místě monitorují i kontroloři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Elektrárna, která leží na východním břehu řeky Dněpr v Ruskem okupované části Záporožské oblasti, byla nucena k opatření přistoupit poté, co bylo přerušeno záložní i hlavní vedení pro dodávky elektřiny. Enerhoatom neuvedl přesný důvod výpadku proudu, ale sdělil, že elektrárna byla odpojena od hlavního vedení během leteckého poplachu, informoval deník The Kyiv Independent.

Podle Enerhoatomu se „všech 20 dieselových generátorů automaticky spustilo a osm z nich bylo později ponecháno v chodu“. Díky úsilí ukrajinských specialistů bylo hlavní elektrické vedení opraveno zhruba v 7:00 místního času.

Hlavní nebezpečí přerušení vnějších dodávek elektřiny spočívá v tom, že kvůli odpojení chladicích čerpadel od elektřiny by se mohl přehřát čtvrtý reaktor elektrárny. Ruské okupační síly ho udržují v režimu takzvané horké odstávky. „Blok potřebuje naléhavě převést do režimu studené odstávky,“ upozornil Enerhoatom.

Letecký snímek Záporožské jaderné elektrárny.

Navzdory Černobylu. Ukrajinci prchají před Rusy do Záporoží, možná radiace jim nevadí

Tisíce lidí prchajících z Ruskem kontrolovaných regionů na jihu Ukrajiny přicházejí do města nedaleko největší evropské jaderné elektrárny navzdory obavám z možné radiace kvůli bojům. Pro mnohé z nich je ostřelování jejich měst naléhavějším nebezpečím.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Elektřinu chceme všichni. Bordel, který přináší, ale nechce nikdo. Jaderný odpad nemá v Česku řešení

Kam s ním? Z otázky budoucnosti úložiště jaderného odpadu se stává významné politikum. A je to tak dobře.

Přečíst článek

Ekologové, ekonomové, kutilové – ti všichni chtějí sluneční elektrárnu, ukazuje český výzkum

Uhlí patří pod zem. Nadějí pro energetiku je uměle vyráběný perovskit

Od minerálu perovskit se čeká, že pronikavě zlepší efektivitu fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny ze slunce. Sluneční články, v nichž je perovskit spojen s obvyklým křemíkem, už v laboratorních podmínkách dosahují účinnosti 34 procent, což je dvojnásobek oproti běžné fotovoltaice. Umožní to fotovoltaice nahradit fosilní elektrárny?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme