Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finsko vycouvalo z kontraktu s ruským Rosatomem

Hanhikivi
ČTK
 ČTK

Rusové se na projektu výstavby finské jaderné elektrárny Hanhikivi už podílet nebudou. Rozhodlo o tom konsorcium Fennovoima, které zrušilo smlouvu s ruskou státní společností Rosatom. Konsorcium, které z většiny vlastní finské státní energetické a průmyslové podniky, poukázalo na rizika spojená s válkou na Ukrajině.

Reklama

Konsorcium Fennovoima vlastní ze dvou třetin finské podniky, včetně firem Outokumpu, Fortum a SSAB. Zbývající třetinu vlastní firma RAOS Voima, která je divizí Rosatomu, informovala agentura Reuters.

Budoucnost jaderné elektrárny Hanhikivi se stala nejistou, neboť ruská invaze na Ukrajinu přiměla finskou vládu k přehodnocení projektu, který ještě nezískal konečné povolení. Finský ministr hospodářství Mika Lintilä po začátku války na Ukrajině opakovaně prohlásil, že je „naprosto nemožné“, aby vláda toto povolení poskytla. Společnost RAOS Project, která je finskou divizí Rosatomu, nicméně ještě minulý měsíc tvrdila, že v projektu pokračuje.

Vladimir Putin

Putin za sebou nechal Írán i KLDR. Kvůli invazi na Ukrajinu se stal „finančním psancem“

Rusko se stalo nejvíc sakcionovanou zemí na světě. Překonalo nejenom Írán a Severní Koreu, píše server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

„Rozhodnutí konsorcia Fennovoima je jasné. Je důvod ke spokojenosti s tímto rozhodnutím. Bylo prakticky nemožné v tomto projektu pokračovat,“ uvedl Lintilä na Twitteru v reakci na dnešní oznámení.

Konsorcium rozhodnutí zdůvodnilo velkými průtahy a neschopností firmy RAOS realizovat projekt. „V posledních letech výrazné prodlevy u dodavatele pokračovaly a dál narůstaly. Válka na Ukrajině zvyšuje rizika spojená s tímto projektem, čemuž RAOS Project nedokáže zabránit,“ uvedlo. Dodalo, že jeho spolupráce s firmou RAOS Project s okamžitou platností končí.

Česká republika se vloni v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku rozhodla nepřizvat Rosatom do tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Temelín

Palivo do Temelína budou místo Rusů dodávat Američané a Francouzi

Vítězi tendru na dodávky jaderného paliva do Temelína jsou americká Westinghouse a francouzská Framatome, oznámil ČEZ.

Přečíst článek

Rosatom je světovou jedničkou v počtu zakázek na stavbu jaderných elektráren. Kromě toho firma dodává palivo do elektráren postavených v sovětské éře v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a ve Finsku. Do jaderné elektrárny Temelín budou nicméně od roku 2024 palivo dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme