Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zásoba paliva pro Dukovany dojde za tři roky. ČEZ ho nakupoval v Rusku, nahrazení bude problém

Jaderná elektrárna Dukovany
ČEZ
 ČTK

Za hlavní potenciální rizika pro společnost ČEZ kvůli ruské invazi na Ukrajinu lze považovat zejména dopady situace a uvalených sankcí na zajištění dodávek jaderného paliva pro české jaderné elektrárny, zajištění údržby výrobních zařízení, zajištění nákupu plynu pro koncové zákazníky a plnění závazků obchodních společností z titulu uzavřených komoditních kontraktů. Skupina ČEZ jako subjekt kritické infrastruktury přijala veškerá bezpečnostní opatření, řekl předseda představenstva Daniel Beneš.

Reklama

Skupina ČEZ podle něj intenzivně vyhodnocuje potenciální dopady konfliktu včetně důsledků návazných sankcí, které byly uvaleny na Rusko a které mohou negativně ovlivnit evropskou energetiku včetně podnikání skupiny. Veškeré závazky externích subjektů, které jsou potenciálně ohrožené riziky spojenými se situací na Ukrajině a protiruskými sankcemi, se dosud plní.

Zásoba takzvaných palivových souborů se podle Beneše liší v Dukovanech a Temelíně. V Dukovanech je zásoba vyšší, a to zhruba na tři roky, Temelín má zásoby asi na dva roky. Palivo pro Dukovany je podle Beneše specifické, schopnost dodat takto specifický výrobek od jiného dodavatele než ruského není tak vysoká, uvedl. Palivo v Temelíně je podle něj možné nahradit palivem od jiného než ruského výrobce jednodušeji. „Pokud se situace zhorší, máme dostatek času na to, abychom si tento specifický výrobek nechali vyrobit u jiných dodavatelů,” uvedl Beneš.

ČEZ, sídlo

ČEZ navrhne dividendu 44 korun, vydělal 9,9 miliardy korun

Polostátní energetické společnosti ČEZ mírně propadl provozní i čistý zisk. Za rok 2022 očekává výrazný nárůst dividendy z aktuálně navrhovaných 44 korun až na 62 korun na akcii. To by byla nejvyšší vyplacená dividenda v historii firmy.

Přečíst článek

Dukovany

Dukovany rychle dokoupily palivo z Ruska. Cena uranu je nejvýše od havárie ve Fukušimě

Světové trhy s uranem jsou v napětí. Cena uranu totiž v důsledku války na Ukrajině teď vylétla nejvýše od havárie na japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Důvod zdražování uranu je podobný jako třeba u ropy. Trhy se obávají odstřižení světa od ruského uranu. Dukovany se kvůli tomu rychle předzásobily.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Temelín

Až se vyřeší plyn, musí se Evropa zbavit závislosti na ruském uranu. Česku by to trvalo roky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme