Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v Česku klesla, nejvíce lidí bez práce je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Nezaměstnanost v Česku v červnu dále klesla na 3,4 procenta, proti květnu se snížila o desetinu procentního bodu. Lidí bez práce bylo na konci června 249 792, což bylo o 4101 méně než v květnu. Volných pracovních míst naopak přibylo téměř o tisícovku na 286 690 pozic. Pracovní trh ovlivňují spolu s dlouhodobě vysokým zájmem o zaměstnance převážně v dělnických a vysoce odborných profesích či řemeslníky také sezonní práce. Uvedl to Úřad práce ČR. Analytici pokles nezaměstnanosti na 3,4 procenta očekávali.

Reklama

V meziročním srovnání nezaměstnanost v Česku vzrostla z 3,1 procenta loni v červnu. Uchazečů o zaměstnání bylo před rokem o 18 483 méně, volných míst o 32 718 více. Podle posledních zveřejněných čísel unijního statistického úřadu Eurostat byla nezaměstnanost v květnu v Česku nejnižší ze zemí Evropské unie.

Nezaměstnanost v Česku naposledy stoupla letos v lednu, a to na 3,9 procenta, v únoru stagnovala, od té doby se snižuje. Trh práce ovlivňují sezonní činnosti hlavně ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví, živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, pohostinství, prodeji a ve službách, uvedl dnes Úřad práce ČR. „Tyto práce poběží i v následujících měsících," dodal.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Z toho nejvíce v okresech Karviná (10,2), Bruntál (4,9) a Most (4,5). Nejméně je to v okresech Praha-východ a Mladá Boleslav, kde připadá na jednoho uchazeče shodně pět míst.

Kromě ceny hraje roli i lokalita. Roste zájem o nájemní bydlení v širším centru Prahy

Zatímco v západních zemích patří nájemní bydlení mezi oblíbená řešení, Češi byli dlouhá léta zvyklí spíše vlastnit. V souvislosti s událostmi posledních let se ovšem řadě lidí sen o vlastním bydlení vzdaluje. Zejména mladší generace pak také preferuje vyšší flexibilitu, což často hovoří právě ve prospěch nájemních bytů. 

Přečíst článek

Nejvyšší nezaměstnanost byla v červnu v Ústeckém kraji s podílem lidí bez práce 5,3 procenta, následoval Moravskoslezský kraj s 4,7 procenta. Tyto regiony měly nejvyšší nezaměstnanost i před rokem, upozornil úřad práce. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v červnu v Jihočeském kraji s 2,4 procenta. O desetinu procentního bodu vyšší byl podíl lidí bez práce shodně ve Zlínském a Pardubickém kraji a na Vysočině.

Z celkového počtu evidovaných uchazečů o práci bylo v červnu 55,6 procenta žen. Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 2,9 procenta, u žen zůstal na 3,9 procenta.

Během června se na úřadech práce nově evidovalo 31 568 lidí, oproti minulému měsíci o 1136 víc. Naopak z evidence odešlo 35 669 uchazečů, to je o 4825 méně než v květnu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme