Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nervozita okolo Záporožské jaderné elektrárny. Chybí tam kvalifikovaní pracovníci

Záporožská jaderná elektrárna
ČTK
 ČTK

Počet zaměstnanců Rusy okupované Záporožské jaderné elektrárny na východě Ukrajiny se snížil na 4500 z 11 500 před začátkem ruské invaze do sousední země, řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi podle agentury DPA. O situaci v největším zařízení svého druhu v Evropě bude příští týden jednat s ruskými provozovateli elektrárny.

Reklama

„Je nezbytné, aby elektrárna měla dostatek kvalifikovaného a vyškoleného personálu pro bezpečný provoz,“ upozornil dnes Rossi ve Vídni. DPA připomíná, že minulý týden na zasedání Rady bezpečnosti OSN varoval, že současný personální stav v Záporožské jaderné elektrárně „není udržitelný“.

Ruská armáda toto zařízení obsadila v březnu 2022, krátce po začátku invaze na Ukrajinu.

Národní konference Efektivní energetika, 23. ledna 2024, Praha. Premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala: Česko má ambici stát se jedním z center nových jaderných technologií ve světě

Česko se v budoucnu může stát centrem nových jaderných technologií, řekl na konferenci Efektivní energetika premiér Petr Fiala (ODS). Jaderná energie podle něj bude základem tuzemské energetiky a ČR v ní má dlouhodobou tradici. Tu chce využít nejen při stavbě nových bloků, ale také při vývoji malých modulárních reaktorů. ČR nyní připravuje stavbu zatím jednoho nového jaderného bloku v Dukovanech, podle Fialy pokračuje tendr úspěšně. Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše bude v Česku nutné do roku 2050 do energetiky investovat až čtyři biliony korun.

Přečíst článek

MAAE v aktuální zprávě o situaci kolem elektrárny uvedla, že ode dneška do ní nemají přístup zaměstnanci ukrajinské státní jaderné společnosti Enerhoatom. Pracují v ní bývalí zaměstnanci Enerhoatomu, kteří přijali ruské občanství a podepsali smlouvu s ruským provozovatelem elektrárny. Kromě nich tam působí personál vyslaný z Ruska. Ruský management elektrárny pozorovatelům MAAE, kteří v ní působí, řekli, že ruské jaderné elektrárny si vystačí s výrazně méně početným personálem než ty ukrajinské.

Grossi má v plánu příští úterý jednat s vysokými ukrajinskými představiteli a pak se chce vydat do Záporožské jaderné elektrárny, která se nachází nedaleko frontové linie.

V elektrárně je šest reaktorů, které jsou už skoro 18 měsíců odstavené a nevyrábějí elektrickou energii. Je v nich ale velké množství jaderného paliva, které je nutné udržovat v bezpečném stavu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Záporožská jaderná elektrárna

Noční drama: Rusové ostřelovali největší evropskou jadernou elektrárnu. Šílenství, uvedla Drábová

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme