Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskva: Za útokem na Záporožskou jadernou elektrárnu stojí Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna
ČTK
 ČTK

Rusko obvinilo Kyjev z dalšího útoku na ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou Rusové už dva roky okupují. Moskvou dosazená správa zařízení uvedla, že ukrajinský dron zaútočil na výcvikové středisko elektrárny. Ukrajinská vojenská rozvědka následně opět popřela, že by za sérií nedávných útoků stál Kyjev, informovala agentura Reuters.

Reklama

„Útok ukrajinských ozbrojených sil se odehrál deset minut poté, co kolem školícího střediska projeli pracovníci (Mezinárodní agentury pro atomovou energii) MAAE, kteří se vraceli z plánované návštěvy vnější laboratoře pro monitorování radiace,“ uvedla podle ruské státní agentury TASS mluvčí okupační správy elektrárny Jevgenija Jašinová. Dron podle ruského prohlášení dopadl na střechu výcvikového střediska. Nikdo nebyl zraněn.

Ukrajinská vojenská rozvědka podle Reuters uvedla, že se Kyjev nepodílí na útocích proti jaderným zařízením. „Postoj Ukrajiny je jasný a jednoznačný - nedopouštíme se žádných vojenských akcí ani provokací vůči jaderným zařízením,“ uvedl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov ve státní televizi.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a jeho čínský protějšek Wang I

Rusko a Čína posílí strategickou spolupráci. Západ uvaluje nezákonné sankce, uvedl Lavrov

Čína chce posílit strategickou spolupráci s Ruskem pod vedením prezidenta Vladimira Putina, řekl šéf čínské diplomacie Wang I po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Pekingu. Lavrov uvedl, že tématem rozhovoru byla i Ukrajina. Kritizoval také sankce, které na Rusko uvalily západní státy po ruské invazi na Ukrajinu před více než dvěma lety. Na závěr dvoudenní návštěvy se ruský ministr zahraničí sešel také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Přečíst článek

Okupační správa jaderné elektrárny o den dříve tvrdila, že nad jedním z reaktorů byl sestřelen ukrajinský dron a zřítil se na jeho střechu. V neděli Rusy ovládaná správa oznámila, že na území zařízení vybuchly ukrajinské bezpilotní letouny. O explozi dronu v areálu Záporožské jaderné elektrárny ten den informoval také šéf MAAE Rafael Grossi, který ale nezmínil, kdo za explozí stojí. Zasažena byla podle MAAE budova v níž se nachází jeden ze šesti reaktorů. Kyjev i tehdy popřel, že by Ukrajina měla s „provokacemi“ v areálu elektrárny cokoliv společného.

Podle informací Reuters ve čtvrtek mimořádně zasedne Rada guvernérů MAAE kvůli situaci kolem této atomové elektrárny, a to na žádost Ukrajiny i Ruska. Je však nepravděpodobné, že by schůzka objasnila, kdo stojí za čerstvými útoky, podotkla agentura. MAAE nikoho z útoků neobvinila, ale žádá, aby údery z bezpečnostních důvodů ustaly.

Záporožské jaderné elektrárny, která se nachází na jihovýchodě Ukrajiny, se zmocnily ruské invazní síly za dramatických okolností krátce po svém vpádu na Ukrajinu v roce 2022. Od té doby panují obavy o bezpečnost atomové elektrárny, která je považována za největší v Evropě a nachází se nyní u frontové linie. Rusko a Ukrajina se už v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme