Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průlom v jednání. Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Nebezpečné rozhodnutí, reaguje Rusko

Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Co na to Putin?
ČTK / AP
 ČTK

AKTUALIZOVÁNO. Německo oficiálně souhlasí s dodáním německých tanků Leopard 2 ukrajinské armádě, která se brání ruské invazi. Rozhodnutí oznámil kancléř Olaf Scholz, podle kterého Berlín v prvním kroku poskytne 14 tanků Leopard 2A6. Cílem je podle kancléře rychle vybavit Ukrajinu dvěma prapory leopardů, k čemuž se připojí také další evropské státy, které tyto obrněnce mají ve výzbroji. Ruské velvyslanectví v Berlíně varovalo, že německé rozhodnutí je extrémně nebezpečné.

Reklama

Z prohlášení, které novinářům poskytl Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit, vyplývá, že Německo rychle vydá souhlas, aby Polsko a další země mohly Ukrajincům předat své leopardy. „Partnerským zemím, které na Ukrajinu chtějí dodat tanky Leopard 2 ze svých zásob, Německo udělí potřebný souhlas,” uvedl Hebestreit.

Češi a Slováci dostanou tanky Leopard na jaře, Ukrajina stále ve hře

Češi a Slováci dostanou tanky Leopard na jaře, Ukrajina stále ve hře

Na jaře bude opraveno 29 tanků Leopard, které Německo slíbilo ČR a Slovensku jako náhradu za jejich zbrojní pomoc válkou zasažené Ukrajině. Zpravodajskému magazínu Stern to řekl šéf německé zbrojovky Rheinmetall Armin Papperger.

Přečíst článek

„Naše rozhodnutí odpovídá známému postupu, že Ukrajině pomáháme podle našich možností. Úzce jednáme s našimi zahraničními partnery a ve spolupráci s nimi,” řekl Scholz. Souhlas s vývozem německých tanků je podle Berlína výsledek intenzivních porad s nejbližšími evropskými spojenci a také s mezinárodními partnery.

Nebezpečné rozhodnutí, varuje Moskva

Ruská ambasáda v Berlíně krátce poté oznámila, že německé rozhodnutí je mimořádně nebezpečné a povede dalšímu k vyhrocení konfliktu. „Rozhodnutím poslat tanky na Ukrajinu opustilo Německo postoj historické odpovědnosti vůči Rusku,” dodala ambasáda. Německo se po začátku invaze zdráhalo dodávat Ukrajincům zbraně, neboť z historických důvodů nechtělo, aby německé zbraně zabíjely ruské vojáky, Berlín ale postupně učinil výrazný obrat.

Tanky, které Německo poskytne, budou ze zásob německé armády. Výcvik ukrajinských tankistů v Německu začne v brzké době. Součástí německého balíku pomoci budou i logistické služby, údržba a potřebná munice.

Německé Leopardy zatím Ukrajina nedostane.

Rozhodnutí o tancích nepadlo, Ukrajina dostane jiné zbraně

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Schůzka, která Kyjevu zaručila další podporu, se podle amerického ministra obrany Lloyda Austina soustředila na posílení ukrajinské vzdušné obrany proti ruským úderům. Česká ministryně obrany Jana Černochová spojence ujistila, že Česko bude ve zbrojní pomoci Ukrajincům nejen pokračovat, ale že chce tempo dodávek v příštích měsících zintenzivnit.

Přečíst článek

„Takže vzniká tanková koalice,” reagoval na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Za tanky poděkoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Německo několik týdnů čelilo rostoucímu tlaku, aby souhlasilo s vybavením ukrajinské armády německými leopardy. Souhlas se očekával již před týdnem v pátek, kdy se na americké letecké základně Ramstein sešli zástupci asi 50 zemí, které zbrojně Ukrajinu podporují. Místo toho ale tehdy německý ministr obrany Boris Pistorius oznámil, že rozhodnutí nepadlo a že mezitím nařídil prověření dostupnosti moderních tanků Leopard 2 v zásobách německé armády a zbrojního průmyslu.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v uplynulém týdnu napsal, že Česko a Slovensko jsou ochotny se vzdát tanků Leopard 2, které dostanou z Německa jako náhradu za dřívější vyslání svých starších tanků na Ukrajinu. Obě země takový scénář popřely. Český premiér Petr Fiala v úterý v Berlíně po jednání se Scholzem řekl, že Česko slíbené leopardy potřebuje k zajištění vlastní obranyschopnosti.

Spor EU o dodání tanků na Ukrajinu dostal vlivného zastánce. Pro vývoz je i šéf Evropské rady Michel

Spor EU o dodání tanků na Ukrajinu má vlivného zastánce. Pro vývoz je i šéf Evropské rady Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel se vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky, a pomohl jí tak čelit ruské invazi. Informovala o tom agentura Reuters. Francie, Německo či USA nedávno oznámily, že Kyjevu dodají svá bojová vozidla pěchoty a průzkumná obrněná vozidla. Tanky Leopard 2 chtějí dodat Polsko či Finsko, potřebují však souhlas Německa, které se zdráhá jej udělit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme