Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investiční titáni BlackRock a George Soros se přou o Čínu

Miliardář George Soros
ČTK
Stanislav Šulc

Investovat v Číně, nebo se druhé největší ekonomice světa obloukem vyhnout? O to se hádají vlivní investoři George Soros a největší asset manager světa BlackRock.

Reklama

Hádku mezi mocnými rozpoutalo spuštění investičního fondu a řady dalších produktů pro drobné čínské investory. BlackRock prozradil, že se mu podařilo nasbírat 6,7 miliardy čínských juanů (více než 1 miliarda dolarů) od zhruba 111 tisíc drobných čínských investorů. Na potyčku upozornil server CNBS.

„Jde o tragický omyl, který BlackRocku a hlavně jeho klientům způsobí obří ztráty,“ rozohnil se na stránkách listu The Wall Street Journal miliardář George Soros, který prohlásil, že BlackRock zásadně nepochopil jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Dříve se koketování s Čínou dalo interpretovat jako stavění mostů mezi dvěma vzdálenými zeměmi. Dnes ale jde o dva systémy znepřátelené doslova na život a na smrt. Je to boj demokratického a totalitního režimu,“ dodal Soros.

Burza, ilustrační foto

Čína chce v Pekingu spustit burzu pro malé a střední podniky

Čína plánuje v Pekingu otevřít novou akciovou burzu, která by sloužila malým a středním podnikům. Oznámil to čínský prezident Si Ťin-pching.

Přečíst článek

„Spojené státy a Čína mají komplexní ekonomické vztahy,“ reagoval mluvčí BlackRocku. „Celková bilance mezi nimi vloni překročila částku 600 miliard dolarů. Americké fondy a investiční společnosti se na propojování těchto dvou největších ekonomik světa musejí podílet,“ připomněl mluvčí. BlackRock je přitom největší asset manager světa, který spravuje aktiva v hodnotě 9,5 bilionu dolarů.

Čína podrývá vlastní firmy

Celá roztržka se odehrává v situaci, kdy čínský režim již několik měsíců systematicky nabourává práva a svobody svých největších společností, jako jsou Alibaba či Tencent. Jedná se o omezování času, který lidé mají trávit na internetu, ovlivňování algoritmů, na nichž stojí byznys úspěšných onlineových obchodů či služeb.

To vedlo k zásadnímu propadu hodnoty těchto firem na burzách. A například kdysi nejcennější start-up světa, čínský platební systém Ant Group (kdysi známý jako Alipay), který založil Jack Ma a jehož vstup na burzu mohl společnost ohodnotit na částku přesahující 300 miliard dolarů, se musel plánu na vstup na burzu zcela vzdát a dostal se pod správu čínských úřadů.

Čínská burza, ilustrační foto

Akcie Alibaby propadly. Investoři mají strach z dalších kroků Pekingu

Akcie internetového gigantu Alibaba klesly na rekordní minimum. Za čtvrteční seanci odepsaly 5,5 procenta. Trh zachvátily obavy, že Peking zvažuje další regulace technologických firem.

Přečíst článek

Čína, ilustrační foto

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme