Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší smluvní výrobce čipů TSMC skokově zdražuje

Tchajwanský výrobce čipů TSMC vyrábí nejdůmyslnější polovodiče pro celý svět.
ČTK

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, zvýší ceny až o 20 procent. S odvoláním na informované zdroje to uvedl americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Reklama

Ceny nejpokročilejších čipů se firma podle zdrojů chystá zvýšit o deset procent. Ty méně pokročilé, které používají zákazníci z řad automobilek, budou stát asi o 20 procent více. Nové ceny vejdou v platnost na konci letošního roku, anebo začátkem roku příštího.

V červenci firma uvedla, že nedostatek čipů pro automobily se od tohoto čtvrtletí bude postupně zmírňovat. Očekává nicméně, že se obecný nedostatek těchto klíčových součástek protáhne patrně až do příštího roku.

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard Kč).

Výrobce čipů TSMC je nejhodnotnější firmou v Asii. Sesadil Tencent

Tažení čínských autorit proti technologickým gigantům citelně snížila hodnotu firem jako Alibaba či Tencent. Výrobce čipů TSMC, který naopak těží z globálního nedostatku polovodičů, tak sesadil Tencent z čela žebříčku nejhodnotnějších firem v Asii.

Přečíst článek

Nedostatek čipů, který se začal projevovat před koncem loňského roku, byl podle analytiků částečně způsoben tím, že výrobci aut za koronavirové pandemie covidu-19 špatně odhadli poptávku. Zhoršil se pak tím, že výrobci elektroniky zadávali více objednávek na nákup mikročipů, protože práce z domova podpořila prudký růst prodeje počítačů a souvisejících zařízení.

Hořící peníze, ilustrační foto

Mutace delta krájí zisky i těm největším světovým firmám

Velkým firmám ve třetím čtvrtletí poprvé po 18 měsících růstu klesne souhrnný zisk.

Přečíst článek

Intel, výrobce čipů,

Intel dohání inovační mezeru i smluvní výrobu, nově zaháčkoval Amazon

Americký výrobce mikroprocesorů Intel se díky inovacím hodlá do roku 2025 stát opět světovým lídrem. Posiluje proto smluvní výrobu, nově bude čipy vyrábět pro konkurenční firmu Qualcomm i pro cloudovou divizi internetové společnosti Amazon AWS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme