Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čipy došly už i jindy dobře zásobené Toyotě. Automobilka snížila plán výroby

Toyota Motor Manufacturing Czech
Toyota Motor Manufacturing Czech

Japonská automobilka Toyota snížila kvůli nedostatku čipů zářijový plán výroby o 40 procent, píše deník Nikkei.

Reklama

Japonský výrobce vozů si dosud vedl lépe než jeho konkurenti. Po zemětřesení v prefektuře Fukušima v roce 2011 totiž přepracoval svůj plán kontinuity provozu, a tak měl větší zásobu čipů. Dopad nedostatku klíčové součástky umocnil nárůst nově nakažených koronavirem v Asii.

Akcie Toyoty si dnes na tokijské burze odepsaly 4,4 procenta, což je největší propad za seanci od prosince 2018. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 kvůli tomu klesl o 1,1 procenta na 27 281,17 bodu, tedy na sedmiměsíční minimum.

Toyota bude v Kolíně vyrábět nový model ze segmentu malých vozů.

Toyota věří malým vozům. V Kolíně se chystá vyrábět nový model segmentu A

Toyota bude ve svém závodě Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně vyrábět nový model segmentu A, což jsou malé vozy. Zahájení výroby, její předpokládaný objem a název auta oznámí firma v budoucnu, uvedl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek

Dočasné zastavení výrobních linek

Původně měla Toyota v plánu v září po celém světě vyrobit necelých 900.000 aut. Nyní podle listu Nikkei počítá s tím, že na trh dodá zhruba půl milionu aut. Největší japonská automobilka nicméně zachovala výhled roční produkce. Za finanční rok, který končí v březnu, chce vyrobit 9,3 milionů vozů a 8,7 milionu jich prodat.

Od počátku příštího měsíce Toyota dočasně pozastaví výrobní linky v domácích továrnách včetně závodu Takaoka v prefektuře Aiči. O desítky tisíc vozů bude patrně snížena produkce v Severní Americe, Číně a Evropě, uvádí deník Nikkei.

Toyota již na přelomu července a srpna omezila provoz některých japonských závodů. Kvůli šíření nákazy koronavirem ve Vietnamu jí chyběly součástky. Zdroj agentury Reuters uvedl, že Toyota zastavila i jednu výrobní linku v čínském městě Kuang-čou, kde má společný podnik s čínskou automobilkou Guangzhou Automobile Group. Kvůli pandemii covidu-19 minulý měsíc nevyráběly tři závody Toyoty v Thajsku.

Elektromobil, ilustrační foto

PwC: Česko v prodejích aut do zásuvky výrazně zaostává, jejich podpora je slabá

Benzínovým a dieselovým motorům kvůli evropské regulaci postupně zvoní hrana. Prodeje elektromobilů rostou o desítky procent. V desítce sledovaných zemí západní Evropy mají přitom elektrický či hybridní pohon téměř čtyři auta z deseti. Šampionem v elektromobilitě je Norsko, Česko ale výrazně zaostává. Jen jedno ze sta prodaných aut v Česku je elektrické.

Přečíst článek

Tesla, nabíjení vozu Model X

Tesla má zisk přes miliardu dolarů. Lépe než konkurence ustála čipový hladomor

Zisk automobilky Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní a poprvé překonal hranici miliardy dolarů. Lépe než konkurence si firma poradila s nedostatkem čipů a s narušenými přepravními řetězci.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímají vás zprávy z firem? Čtěte naši rubriku. <<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme