Reklama

Muskův Starlink obsadil „mezihvězdný“ internet. Starší hráči bojují o přežití

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska
Official SpaceX Photos / Creative Commons / CC0

Lucemburský provozovatel satelitů SES jedná o spojení s americkým konkurentem Intelsat. Obě společnosti se snaží, aby v odvětví, které zachvátila vlna fúzí a akvizic, nezůstaly izolované, píše list Financial Times (FT). Velkým vyzyvatelem je jim Elon Musk a jeho Starlink.

Reklama

Pode zdrojů deníku FT obě firmy aktivně jednají, protože odvětví zachvátila vlna fúzí a akvizic. Jednání jsou však pouze v počáteční fázi a není tak jisté, zda se dohodu nakonec podaří dokončit. Spojením by vznikla skupina s ročními tržbami kolem čtyř miliard dolarů (96,8 miliardy korun).

Podle analytiků by překážkou ve spojení mohla být britská vláda. Ta vlastní 33 procent hlasovacích práv v SES.

Satelity v posledních letech vykazovaly nízkou návratnost kvůli poklesu tržeb z tradičních aktivit a roztříštěnosti odvětví. Po celém světě funguje zhruba 55 provozovatelů satelitů. Intelsat na počátku roku 2020 požádal v USA o bankrotovou ochranu. Tvrdil, že by s dluhem 16 miliard dolarů nezvládl přechod na nové technologie potřebný k uvolnění rádiových vln. Režim bankrotové ochrany opustila firma v letošním roce s dluhem sedm miliard dolarů.

Minulý týden francouzská společnost Eutelsat uvedla, že jedná o možné fúzi s britskou firmou OneWeb. Loni v listopadu americká satelitní firma Viasat oznámila převzetí britské Inmarsat za 7,3 miliardy dolarů.

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Muskova síť satelitů StarLink dostane konkurenci, Eutelsat hodlá za miliardy koupit britského rivala OneWeb

Francouzská satelitní společnost Eutelsat je připravena koupit britského rivala OneWeb v dohodě, která by mohla být oznámena již v pondělí, uvedla agentura Reuters s odkazem na své dva zdroje blízké jednání. Vznikem nové velké společnosti vznikne konkurence plánům miliardáře Elona Muska, jeho kosmické společnosti SpaceX a sítě StarLink na vybudování sítě tisíců satelitů kolem země, uvedl Reuters.

Přečíst článek

Noví konkurenti, jako SpaceX miliardáře Elona Muska, otřásli starými pořádky v odvětví, kterému dříve dominovaly státy, a vsadili na levnější, menší satelity, které se pohybují na nízké oběžné dráze Země. Starší hráči v oboru si tak stále více uvědomují, že potřebují dosáhnout úspor z rozsahu a přistoupit ke strategii, která by pokryla různé výšky, aby mohli konkurovat.

SpaceX předběhla konkurenty v budování soustavy satelitů a investovala masivně do infrastruktury. Nedávno překonala rekord v počtu raket vypuštěných za jeden rok.

Elon Musk

Musk pomáhá okupované Ukrajině. Připojil ji přes satelity k internetu

Elon Musk se zapojil do pomoci okupované Ukrajině. Připojil ji k internetu přes své satelity z projektu Starlink. Šéf SpaceX to oznámil na Twitteru.

Přečíst článek

Elon Musk

Muskův Starlink v září začne testovat satelitní internet v Česku

Služba satelitního připojení k internetu Starlink Elona Muska míří do České republiky. Irská pobočka Starlinku oznámila od 1. září zahájení služeb Českému telekomunikačnímu úřadu. Zrávu jako první přinesl server Lupa.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme