Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Paukner a jeho Carbounion vstupují do Sokolovské uhelné

Miliardář Paukner vstupuje do Sokolovské uhelné
ČTK
 ČTK

Miliardář a jeho holding Carbounion Petr Paukner vstupují jako menšinový vlastník do skupiny Sokolovská uhelná a její sesterské firmy SUAS. Výši transakce strany neuvedly.

Reklama

Do skupiny Sokolovská uhelná, právní nástupce, a. s. a sesterské SUAS Group majetkově vstoupila energetická společnost Cabounion Holding podnikatele a miliardáře Petra Pauknera.

Jediný minoritní majitel

Ziskem menšinového podílu do deseti procent v obou společnostech se Carbounion Holding stává jediným minoritním vlastníkem, zbylý podíl akcií náleží dál do svěřenského fondu rodiny Štěpánkových, potomků jednoho ze zakladatelů Sokolovské uhelné a SUAS Group Františka Štěpánka. Firmy o tom informovaly v tiskové zprávě, výši transakce nezveřejnily.

Sokolovská uhelná měla loni rekordní zisk, přes dvě miliardy

Skupina firem Sokolovské uhelné vykázala v loňském roce zisk téměř 2,3 miliardy korun. V roce 2021 byla skupina v mírné ztrátě 96 milionů korun. Na rekordním zisku z pohledu posledních let se podílel nárůst tržeb za vlastní výrobky a služby, rostla také těžba i prodej uhlí. Samotná společnost Sokolovská uhelná a. s. měla loni zisk 2,28 miliardy korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky zveřejněné na serveru justice.cz.

Přečíst článek

Změna akcionářské struktury nemá vliv na rozhodování managementu ve skupině Sokolovská uhelná a SUAS Group, nabytí minoritního podílu není podle firem spojené s žádnými zvláštními právy. Cílem transakce je podle zúčastněných vytvořit prostor pro další rozvojové aktivity Sokolovské uhelné a SUAS Group v oblasti nových energetických zdrojů, inovací v chemickém průmyslu či v rezidenčním a průmyslovém developmentu. 

Příprava regionu na odklon od uhlí

„Myšlenka vstupu Carbounion Holding vznikla na základě mnohaletých dobrých vztahů mezi majiteli Sokolovské uhelné a SUAS Group a Petrem Pauknerem. Role nového minoritního akcionáře je výhradně investiční a jejím smyslem je kapitálově podpořit rozvojové aktivity, zejména progresivně se rozvíjející skupiny SUAS Group, a pomoci tak v úsilí rodiny Františka Štěpánka o transformaci regionu v souvislosti s přípravou na odklon od energetického využívání uhlí,“ uvedl k transakci správce svěřenského fondu Pavel Tomek.

Čína schválila uhelné elektrárny o výkonu, který by uspokojil poptávku Německa

Čínský výsměch ekologii. Země staví uhelné elektrárny o výkonu, který by uspokojil poptávku Německa

Čína má v současnosti schválené k výstavbě nebo ve výstavbě uhelné elektrárny o výkonu 243 gigawattů. To by stačilo pro uspokojení poptávky Německa. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší (CREA) a Global Energy Monitor (GEM).

Přečíst článek

Nový menšinový akcionář Carbounion Holding je významným obchodníkem s energetickými komoditami a na trhu působí od roku 1998. „Sokolovská uhelná a skupina SUAS Group jsou významnými hráči v tuzemské energetice a také jedním z největších zaměstnavatelů v kraji. Region Sokolovska se bude muset vyrovnat s útlumem těžby a s nutností řešit alternativní způsoby výroby elektrické energie a tepla z uhlí. Náš kapitálový vstup podpoří rozvojové aktivity, které majitelé Sokolovské uhelné a skupiny SUAS Group plánují,“ uvedl majitel holdingu Paukner.

Tři desítky energetických firem

Carbounion je nezávislý obchodník s uhlím, elektřinou, plynem, podniká v elektromontážních pracích v energetice a přepravě. Skládá se z více než 30 společností soustředěných na energetiku. Carbounion založil v roce 1998 Petr Paukner, který je stále jejím stoprocentním vlastníkem.

Petr Hladík, ministr životního prostředí

Dalibor Martínek: Stane se ministr životního prostředí Hladík klimatickým Ježíšem Kristem?

Bude zítra pršet? Nebo bude vedro? Český hydrometeorologický ústav, vážená instituce plná akademiků, nasadila před dvěma lety na předpovědi nový „superpočítač“. Českou státní pokladnu stála hračička od japonské firmy NEC pouhých 73 milionů korun. To jsou drobné při pohledu na celkový rozpočet věštců počasí, který každoročně přesahuje miliardu korun veřejných výdajů.

Přečíst článek

Skupina měla podle výroční zprávy z roku 2021 tržby přes osm miliard korun a vykázala v ten rok zisk přes 24 milionů korun (v roce 2020 byl zisk 217 milionů korun). Skupina firem Sokolovské uhelné vykázala v loňském roce zisk téměř 2,3 miliardy korun. V roce 2021 byla ve ztrátě 96 milionů.

Skupina SUAS Group připravuje rozsáhlé investice do obnovitelných zdrojů energie a plánuje realizaci developerských projektů v kraji. Kapitálový vstup Carbounion Holding má skupině zajistit větší stabilitu a zvýšení zdrojů potřebných pro dosažení cílů v transformaci.

Karel Komárek

Někde je svět evidentně v pořádku. Čeští miliardáři výrazně zbohatli

O více než 70 miliard se rozšířil majetek majitele skupiny KKCG Karla Komárka. Stal se tak největším skokanem mezi tuzemskými miliardáři, vyplývá z aktulního žebříčku nejbohatších Čechů magazínu Forbes. Na první místě dál zůstávají většinoví vlastníci skupiny PPF v čele s Renátou Kellnerovou.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme