Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft má problém. Kvůli silnému dolaru Bill Gates vydělává méně

Microsoft
iStock
 ČTK

Microsoftu se nadále daří vydělávat na cloudových službách. Tam roste o 40 procent. V dalších segmentech však jeho tržby i zisky padají.

Reklama

Čistý americké společnosti Microsoft ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí mírně vzrostl na 16,7 miliardy dolarů (407 miliard korun) z loňských srovnatelných 16,5 miliardy dolarů. Zisk i tržby však zaostaly za očekáváním analytiků, což je vzácné zklamání technologického giganta, který v posledních letech neustále překonával očekávaní. Přispělo k tomu několik okolností, včetně silnějšího dolaru, zpomalení růstu osobních počítačů a nižších výdajů za reklamu, uvedla společnost.

Výsledková sezona je tu. Jak se daří slavným firmám sledujte zde

Tržby za tři měsíce do konce června stouply o 12 procent na 51,9 miliardy USD. Zisk na akcii činil 2,23 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou FactSet očekávali zisk 2,29 dolaru na akcii při tržbách 52,94 miliardy USD.

Akcie firmy po ukončení oficiálního obchodování v reakci na výsledky klesají o jedno procento. Od počátku letošního roku již oslabily o 25 procent.

Bill Gates

Gates vypadne z klubu dolarových stamiliardářů. Vzdá se části bohatství pro dobrou věc

Americký miliardář Bill Gates chce do budoucna převést téměř veškerý majetek své nadaci, ještě tento měsíc jí poskytne 20 miliard dolarů (483 miliard korun). Uvedl to v prohlášení, v němž reaguje na řadu globálních neúspěchů z poslední doby, v čele s pandemií COVID-19.

Přečíst článek

Microsoft: Ohrožují nás lockdowny v Číně i silný dolar

Microsoft zdůvodnil slabší výsledky řadu nepředvídatelných podmínek na trhu, jako je přerušení výroby v Číně, zhoršení situace na trhu s osobními počítači či válka na Ukrajině, kvůli které firma omezila působení v Rusku. Microsoft také bojuje se silným dolarem, který zdražuje jeho zboží v zahraničí a snižuje tržby z prodeje v zahraničí při převodu na domácí měnu.

Země mimo Spojené státy mají na celkových tržbách firmy zhruba poloviční podíl. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl ve čtvrtletí o dvě procenta a od počátku letošního o téměř 12 procent. Microsoft kvůli silnému dolaru již na počátku června snížil odhad zisku a tržeb.

René Klčo (Microsoft), Petra Cihlařová UP 21, Hynek Sochor v pásikavom tričku (Soulmate ventures)

Startupy a investoři na jedné lodi. Akce Microsoftu podpořila jejich propojení

Akce Microsoftu s Impulse Ventures a Disraptors propojila venture capital, soukromé investory a startupy z Česka s cílem prodiskutovat možnosti vzájemné spolupráce a rozvoje. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Tržby cloudových služeb Azure se zvýšily o 40 procent. Tržby z reklamy u služeb LinkedIn, Search a News však klesly. Tržby z licencí operačního systémů Windows se snížily o dvě procenta kvůli propadu prodeje osobních počítačů. Tržby z prodeje herního obsahu pro konzoli Xbox klesly o šest procent.

Microsoft se v současnosti snaží dokončit nákup videoherní společnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů. Obchod byl oznámen v lednu a čeká na schválení od antimonopolních úřadů v USA a Británii. V případě schválení to bude doposud největší akvizice v technologickém sektoru, napsala agentura AP.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Přečíst článek

Bill Gates

Gates: Zvyšování úrokových sazeb inflaci nezbrzdí, zpomalí ekonomiku

Bill Gates se pozastavuje na politikou Fedu. Snaha centrálních bankéřů, a to nejenom v USA, krotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb podle něj významně zpomalí ekonomiku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme