Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé kvůli inflaci šetří na všem. Jen na iPhonech ne

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Tržby z prodeje iPhonů dosáhly v uplynulém kvartálu 40,7 miliardy dolarů, což je přibližně o tři procenta více než ve stejném období loni. Celkově světový trh s chytrými telefony podle údajů společnosti Canalys v uplynulém čtvrtletí klesl o devět procent.

Reklama

Americké technologické společnosti Apple ve třetím finančním čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o 10,6 procenta na 19,4 miliardy dolarů (467,7 miliardy korun). Vyplývá to ze zveřejněných výsledků hospodaření. Tržby firmě v tomto období mírně vzrostly. Společnost se vypořádala s nedostatkem součástek lépe, než se očekávalo. Těžila z neutuchající poptávky po iPhonech, i když spotřebitelé kvůli inflaci omezují ostatní výdaje.

Tržby Applu od dubna do června meziročně stouply o 1,9 procenta na necelých 83 miliard dolarů. Analytici přitom odhadovali, že budou činit 82,8 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 1,20 dolaru, zatímco analytici čekali 1,16 dolaru.

Zajímá vás, jak se daří velkým technologickým společnostem? Sledujte zde

Propad ekonomiky poškozuje prodej reklam, příslušenství a produktů pro domácnost, uvedl finanční ředitel společnosti Luca Maestri. „Naštěstí máme velmi široké portfolio, takže víme, že se s tím dokážeme vyrovnat,“ dodal. Nedostatek náhradních dílů bude podle Maestriho i nadále omezovat prodej počítačů Mac a tabletů iPad.

Facebook, ilustrační foto

Facebook drtí konkurence TikToku. Sociální síť vydělala podstatně méně

Inflace, nižší poptávka po reklamě a také drtivá konkurence z Číny. Výsledky společnosti Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zklamaly. Akcie padají.

Přečíst článek

Problém pro americké firmy: drahý dolar

Firma se též potýká s růstem dolaru. Apple generuje značnou část tržeb v zahraničí a po přepočtu dostává zpět méně peněz. Společnost uvedla, že měnové výkyvy sníží tržby v současném čtvrtletí o šest procent.

Tržby z prodeje iPhonů dosáhly 40,7 miliardy dolarů, což je přibližně o tři procenta více než ve stejném období loni. Celkově světový trh s chytrými telefony podle údajů společnosti Canalys v uplynulém čtvrtletí klesl o devět procent.

Microsoft

Microsoft má problém. Kvůli silnému dolaru Bill Gates vydělává méně

Microsoftu se nadále daří vydělávat na cloudových službách. Tam roste o 40 procent. V dalších segmentech však jeho tržby i zisky padají.

Přečíst článek

Zatímco prodeje iPhonů a iPadů překonaly očekávání, tržby ze služeb, počítačů Mac a příslušenství odhady analytiků nenaplnily. Tržby na klíčovém čínském trhu Applu meziročně klesly o jedno procento.

Růst v oblasti služeb činil 12 procent, což je méně než 33 procent v předchozím roce. Tržby tohoto segmentu ve výši 19,6 miliardy dolarů těsně nenaplnily odhady.

Akcie společnosti po konci obchodování na burze posílily po zveřejnění výsledků hospodaření o 3,2 procenta.

Kevin Costner v seriálu Yellowstone

Kdo bere v americké televizi nejvíc? Kevin Costner a Mahershala Ali

Pryč jsou doby, kdy filmové hvězdy pobíraly obří honoráře ve výši desítek milionů dolarů. V současnosti sice podobné mzdy nejsou neobvyklé, ale většinou se pojí s producentskou rolí. A tak se stále častěji děje, že více berou seriálové hvězdy. Ty nejlepší si přijdou i na milion dolarů (asi 24 milionů korun) za epizodu. A pak tu jsou oscaroví herci Kevin Costner a Mahershala Ali, kteří podle magazínu Variety berou ještě víc.

Přečíst článek

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme