Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lepší než před covidem. Ryanair hlásí nárůst čtvrtletního zisku o stovky procent

Ryanair hlásí nárůst čtvrtletního zisku o stovky procent.
ČTK
 ČTK

Irský Ryanair zvýšil zisk po zdanění v období od dubna do června meziročně o 290 procent na 663 milionů eur (15,9 miliardy korun). Zisk je výrazně vyšší než před pandemií COVID-19. Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě co do počtu cestujících ale kvůli zpoždění dodávek boeingů snížila odhad počtu cestujících pro letošní rok. Konkurent britského easyJetu to uvedl ve své zprávě o hospodářských výsledcích za první kvartál finančního roku 2024. Analytici odhadovali zisk na 620 milionů eur.

Reklama

Ryanair uvedl, že už obdržel od firmy Boeing náznaky, že některé dodávky letadel 737-8200 se mohou zpozdit z dubna 2024 na červen 2024. To by mohlo mít dopad na letošní zimní a příští jarní sezónu. Nyní firma očekává, že provoz ve finančním roce, který končí v březnu 2024, vzroste o devět procent na přibližně 183,5 milionu pasažérů, zatímco dříve odhadoval 185 milionů pasažérů.

Pasažérů přibylo i přes výrazné zdražení letenek

Ryanair přepravil v květnu i v červnu rekordní počet cestujících. Za čtvrtletí stoupla průměrná cena letenky meziročně o 42 procent, když období před rokem poznamenal začátek ruské invaze na Ukrajinu. Firma odhaduje, že ceny za rezervace letenek na čtvrtletí od července do září, které je pro Ryanair obvykle nejziskovějším obdobím roku, meziročně vzrostou o nízké dvouciferné procento.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto

Zakázka za 40 miliard dolarů. Ryanair si u Boeingu objednal až 300 letadel

Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard korun), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.

Přečíst článek

Rival easyJet měl ve třetím finančním čtvrtletí rekordní zisk před zdaněním 203 milionů liber (5,6 miliardy korun). Firma překonala odhady analytiků poté, co ve stejném období loni vykázala ztrátu 114 milionů liber.

Letecké společnosti v Evropě budou mít i v tomto čtvrtletí silné zisky, píše agentura Reuters. Poptávka po cestování po pandemii totiž nadále zvyšuje počet rezervací po celém kontinentu na podobné úrovně jako v roce 2019, přičemž se předpokládá, že růst bude pokračovat i v zimě.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Lufthansa, ilustrační foto

Levné letenky? Zapomeňte, říkají šéfové Lufthansy i Ryanairu

Ceny letenek se již nikdy nevrátí na úrovně z doby před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to šéf největší německé letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr. Ceny letenek nižší než 20 eur (zhruba 500 korun) označil za nedostatečné a nezodpovědné.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme