Reklama

Ropný exit. Těžařský gigant BHP zvažuje prodej energetických aktivit

BHP Group
BHP Group
 ČTK

Těžařský gigant BHP zvažuje, že se zbaví aktivit v oblasti ropy a plynu. V budoucnu už by za ně kvůli opatřením na ochranu klimatu nemusel dostat tak dobrou cenu.

Reklama

 Největší světová těžařská společnost BHP Group zvažuje, že se zbaví energetických aktiv, jejichž hodnota by mohla činit více než 15 miliard dolarů (zhruba 327 miliard korun). Tento krok by urychlil odchod podniku od fosilních paliv, píše agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Zdroje agentury uvedly, že BHP se chce aktivit zbavit, dokud je možné je prodat za dobrou cenu. Dodaly nicméně, že úvahy o prodeji jsou teprve v počáteční fázi a žádné konečné rozhodnutí zatím nepadlo. „BHP nekomentuje zvěsti a spekulace,” reagovala na dotaz Bloombergu firma.

Těžařské podniky po celém světě nyní čelí rostoucímu tlaku ze strany akcionářů, aby podnikaly kroky k ochraně klimatu a snižovaly svou uhlíkovou stopu. BHP již v roce 2018 prodala britské ropné společnosti BP své aktivity v oblasti těžby ropy z břidlic za více než deset miliard dolarů.

BHP na rozdíl od velkých ropných společností není závislá na ziscích ze svých energetických aktivit. Má totiž mnohem rozsáhlejší aktivity týkající se železné rudy a mědi.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Automobilky vyrábí pod své možnosti. Chybí jim díly i lidi

Automobilky v Česku vyrábí pod svými kapacitami, zdaleka nedosahují předpandemických čísel. Poptávka po vozech je, výrobu ale brzdí nedostatek dílů.

Přečíst článek

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Ropní těžaři ukončili hádky. Potěší to i české řidiče

Členové kartelu OPEC a jejich spojenci z řad tradičních těžařů v čele s Ruskem se včera dohodli na postupném koordinovaném navyšování těžby. Čeští řidiči se tak dočkají zastavení citelného nárůstu cen pohonných hmot z posledních týdnů, ba jejich zlevnění.

Přečíst článek

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

topení

Lubomír Lízal: Chvála uhlí. Emise jdou stranou, hlavní je energetická bezpečnost

Přečíst článek
Ilustrační foto

ANALÝZA: Odepisovaná ropa zažívá nevídaný comeback. Kam až porostou její ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme