Reklama

Komárkova MND otestuje ukládání oxidu uhličitého pod zem

MND
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Miliardář Karel Komárek zavětřil velkou příležitost. Jeho energetická společnost MND zkoumá možnosti ukládání zkapalněného oxidu uhličitého hluboko pod zem.

Reklama

Hodonínští těžaři nyní hledají vhodné lokality v celé oblasti, kde dříve pátrali po ropě a zemním plynu. Následovat budou průzkumné vrty a vtlačné testy. Pokud jejich metoda uspěje, mohlo by na jižní Moravě vzniknout první komerční zařízení na zachytávání a ukládání oxidu uhličitého ve střední a východní Evropě.

Zkapalněný oxid uhličitý bude vláčen do slaných akviferů. Jde o horninové souvrství, které v hloubkách přes 800 metrů pod zemí sytí původní mořská voda z období prvohor až třetihor. Již první geologické modely a simulace vtláčení v několika vytipovaných lokalitách na jižní Moravě slibují potenciál pro budoucí průmyslové využití, uvedla mluvčí MND Dana Dvořáková.

Ukládání zkapalnělého oxidu uhličitého pod zem je jedním z řešení, jak nakládat s tímto skleníkovým plynem, a po světě už existuje řada míst, kam se průmyslově ukládá. Současný rozvoj nastartovaly klimatické závazky, obecný tlak na dekarbonizaci a v Evropě pak navíc dramatické zdražení emisních povolenek.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

„Díky starším průzkumným vrtům na ropu a zemní plyn známe velmi dobře plošný i hloubkový rozsah vhodných souvrství a také fyzikální a chemické vlastnosti hornin a vrstevních vod. Vtlačné testy nám odpoví na otázky, jak se bude plyn v akviferech chovat, jaký objem do nich bude možné uložit a jaká bude denní kapacita ukládání,” uvedl ředitel Úseku geologie Tomáš Baldrián.

Slané akvifery se jeví jako nejperspektivnější geologické prostředí pro ukládání v Česku díky mimořádné kapacitě a bezpečnosti. „Souvrství je nasáklé původní mořskou vodou, což samo o sobě svědčí o tom, že se nemíchá s povrchovou vodou, a přirozeně těsní. Proto bude bezpečné i pro plánované ukládání oxidu uhličitého,” uvedl Baldrián.

Bill Gates
video

Gatesův fond investuje až 15 miliard dolarů v oblasti čistých technologií

Investiční fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), za kterým stojí zakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates, plánuje investovat až 15 miliard dolarů (přes 323 miliard korun) do projektů zaměřených na čistou technologii ve Spojených státech, Británii a Evropské unii. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl výkonný ředitel tohoto soukromo-veřejného fondu Jonah Goldman.

Přečíst článek

Při ukládání se plyn napřed stlačí a převede do kapalného skupenství a vtlačení do hloubky přes 800 metrů zajistí, že v tomto stavu již zůstane. Díky zkapalnění výrazně zmenší objem z 1000 metrů krychlových na 2,7 metru krychlových.

ilustrační foto

Cena emisních povolenek v EU je na rekordu. Stojí na 75 eur za tunu

Cena emisních povolenek v Evropské unii se vyšplhala na nové maximum nad 75 eur (více než 1900 korun) za tunu. Systém obchodování s povolenkami byl v EU zaveden v roce 2005 a růst jejich ceny z posledních měsíců je jedním z faktorů, které přispívají ke zdražování energií.

Přečíst článek

Kromě slaných akviferů zkoumá MND i vytěžená ložiska. V česko-norském experimentálním projektu Spicer připravuje ve spolupráci s Českou geologickou službou pilotní úložiště po vytěžení ložiska u Žarošic na Hodonínsku.

Technologie zachytávání a ukládání oxidu uhličitého zaznamenává v posledních letech boom po celém světě. Podle Global CCS Institutu loni vzrostl celkový počet komerčních projektů ve fázi přípravy a provozu o 71 na 135. Roční kapacita zachyceného a uloženého plynu u všech sledovaných projektů se zvýšila již čtvrtým rokem v řadě, meziročně téměř o třetinu. K tradičním lídrům, jako jsou USA a Kanada, se nedávno přidaly Čína a Austrálie. V Evropě dlouhodobě dominuje Norsko, s řadou významných projektů nyní přicházejí Velká Británie, Nizozemsko či Island.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme