Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gatesův fond investuje až 15 miliard dolarů v oblasti čistých technologií

Investiční fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), za kterým stojí zakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates, plánuje investovat až 15 miliard dolarů (přes 323 miliard korun) do projektů zaměřených na čistou technologii ve Spojených státech, Británii a Evropské unii. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl výkonný ředitel tohoto soukromo-veřejného fondu Jonah Goldman.

Reklama

V počátcích se BEC chce zaměřit na přímé zachycování vzduchu, zelený vodík, dlouhodobé skladování energie a udržitelné pohonné hmoty pro letectví. Plánuje investovat do velkých projektů, které by jinak nebyly finančně životaschopné, a bude poskytovat podporu prostřednictvím dobročinných darů, dílčích kapitálových investic a dohod o odběru produktů.

mléko

Nová „hračka” Billa Gatese: Klimaticky neutrální mléko

Americká firma Neutral začala nabízet mléko, jež má být klimaticky neutrální. Její ambicí je prodávat i další potraviny, které budou mít minimální uhlíkovou stopu. Firmu podpořil fond Billa Gatese.

Přečíst článek

Fond BEC spadá pod skupinu Breakthrough Energy Group, kterou Gates založil v roce 2015. Od podniků a charitativních organizací zatím získal více než 1,5 miliardy dolarů, plánuje však investovat až desetinásobek této částky za pomoci inovativních finančních struktur a dohod o partnerství.

BEC se také zaměří na vytvoření trhů pro zelené produkty a technologie a snížení nákladů na výrobu surovin, jako je zelená ocel a zelený vodík. Jeho cílem je také snížit takzvanou zelenou přirážku k produktům jako udržitelný letecký benzin. Zelená přirážka jsou dodatečné náklady na zelený produkt ve srovnání s podobným produktem, který ale není udržitelný, jako například běžné letecké palivo. BEC očekává, že nebude mít běžnou návratnost svých investic.

Elon Musk

Povolání? Multimiliardář. Covid necovid, loni se to vyplatilo

Nejbohatší člověk planety a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk loni zvětšil svůj majetek o úctyhodné tři čtvrtiny na 237,5 miliardy dolarů (asi šest bilionů korun). Stalo se tak zejména jeho řešením svých daní a tweetováním na téma kryptoměn, kterých je příznivcem. Dalších devět nejbohatších členů Top 10 podle indexu miliardářů agentury Bloomberg si rovněž polepšilo, takže majetek každého z deseti šťastlivců loni poprvé přesáhl hranici 100 miliard dolarů. Ale najdou se i tací boháči, kteří loni o miliardy zchudli.

Přečíst článek

Breakthrough Energy na svých internetových stránkách popisuje BEC jako program, který má ukázat, jak lze financovat, vyrábět a nakupovat nová řešení, která budou základem nízkouhlíkového hospodářství.

BEC loni v září oznámil, že si zajistil investice od firem Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, ArcelorMittal a Bank of America. Získal podporu také od amerického ministerstva energetiky a Evropské komise.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme