Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Klíčové setkání věřitelů padlé Arca Investments. Jde o víc než 20 miliard

Pavol Krúpa, bývalý majitel Arca Investment
ČTK
Dalibor Martínek

Pád investiční skupiny Arca Investments je vnímán jako největší tuzemský krach za posledních třicet let. Přes dvacet miliard „někde“ utopených korun, dva tisíce věřitelů bez peněz. Tento příběh bude dnes psát další kapitolu. V úterý se poprvé scházejí věřitelé. Tato schůze je klíčová, pouze na ní se může rozhodnout o insolvenčním správci či způsobu insolvence.

Reklama

Dosud je dočasným insolvenčním správcem Lee Louda, kterého nominoval dlužník, tedy Arca. To se nelíbí řadě věřitelů.

Za druhé se má rozhodnout, jak se bude dál postupovat. Zda půjde Arca Investments do konkurzu, nebo se bude reorganizovat. A za třetí, pokud bude reorganizace, pro kterou je zatím patrně většina věřitelů i dlužník, tak zda ji bude řídit dlužník, tedy Arca Investments, nebo věřitelé.

Jen pro připomenutí, o co v příběhu jde. Arca Investments, v době svého působení ztělesněná slovenským dravcem Pavolem Krúpou, nabízela směnky a dluhopisy s vysokým úročením. Běžně šlo o zhodnocení až osm procent ročně. Což je výrazně víc, než nabízely banky.

Jan Čermák

Arca je nejtvrdší soupeř, říká její úhlavní nepřítel Čermák

Pohledávkový spekulant a lobbista Jan Čermák je kontroverzní figurou světa tuzemských insolvencí. Teď je úhlavním nepřítelem šéfů skupiny Arca.

Přečíst článek

Krúpa je mimo jiné známý tím, že chtěl získat peníze od Zdeňka Bakaly výměnou za to, že mu nebude šlapat na paty. Kvůli tomu například vypravoval autobusy rozhněvaných horníků k Bakalovu sídlu ve Švýcarsku. Bakala se stal mediálním štvancem prezidenta Miloše Zemana. A Krúpa za svůj „boj“ proti Bakalovi, který ho stál několik set milionů korun, dokonce získal od prezidenta v roce 2018 Medaili Za zásluhy.

A aby byl příběh ještě složitější, vedoucí roli v Arca Investments v tomtéž roce přebral další slovenský dravec, Rastislav Velič. S Krúpou nyní vede spory.
Ale zpátky k základnímu příběhu. Stovkám majitelů českých firem, ale i třeba bytovým družstvům nebo drobným střadatelům, se nabídka vysokých úroků zdála výhodná. Za desítky a stovky milionů si směnky kupovali. Arca je měla investovat a zhodnotit. Ovšem co za ně kupovala je tak trochu záhadou. Využívala k investicím různé vehikly s domicilem na Kypru či na Maltě. Výsledkem je, že přestala být schopná splácet své závazky.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Arca Investments navrhla svou reorganizaci. Uspokojit má polovinu pohledávek

Společnost Arca Investments připravila v součinnosti s věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Zástupci věřitelů s návrhem spíše nesouhlasí.

Přečíst článek

Arca Investments po svém pádu prosadila, aby dočasným správcem byl právě Louda. Mezitím se někteří věřitelé začali spojovat, aby vytvořili silnější uskupení, která by snáze čelila Arce v boji o ztracené peníze. Nejsilnější jsou nyní, krátce před klíčovou schůzí věřitelů, dva subjekty. AVEA, což je spolek věřitelů. Nyní jich sdružuje asi 400 s pohledávkami přes 3,5 miliardy korun. A druhým je fond IFIS, který se soustřeďuje na skupování pohledávek a jejich zhodnocování. Ten nyní vlastní pohledávky za víc než tři miliardy korun.

Postoj nejsilnějších věřitelů bude klíčový v tom, zda si Arca prosadí, aby vlastní reorganizaci řídila sama. Arca, aby předvedla kompetenci, najala renomovanou poradenskou skupinu PwC. IFIS už nyní avizuje, že tuto cestu nepodpoří, a také chce změnit dočasného insolvenčního správce Loudu a nahradit ho svým nominantem. „Loudu diskvalifikuje fakt, že si ho vybral dlužník, jmenoval ho dlužník a platí ho dlužník,“ uvedl pro Newstream Jan Čermák, expert na insolvence z IFIS.

Louda již přišel s představou, že aby získal aspoň padesát procent majetku zpět, potřebuje pět let na restrukturalizaci majetku, který Arca nastřádala. „Je to, jako by vám zahradník vypálil a zničil celou zahradu, a když chcete škodu zaplatit, tak vám řekne, že bude zahradničit znovu a lépe. Budete mu věřit?,“ ptá se Čermák. Podle něj by věřitelé společně dokázali vytvořit vlastní a lepší plán.

lázeňský hotel Savoy ve Františkových lázních

Fond IFIS přitvrzuje, vyhrál důležitou bitvu o Arcu

V bojích o majetek zadlužené skupiny Arca Investments si připsal důležité body nájezdnický fond IFIS, vedený brněnským advokátem Markem Indrou.

Přečíst článek

Největší potíží pádu Arca Investments je fakt, že majetky, které nashromáždil, jsou rozesety pod složitou a neprůhlednou strukturou desítek firem, včetně těch z daňových rájů. V majetkové podstatě firmy jsou zapsané jen bankovní účty, pohledávky a podíly v dalších firmách, jako jsou Silverside Czech, Afra Real Estate, NETfinance, Riverland, Arca Capital Bohemia, CES ePlatby, Net Side Europe, Potraviny DELIA CZ, Nova Real Estate, Pozitive Energy, a další. Ani to však není podle Čermáka překážkou toho, aby se k majetkům bylo možné dostat. Arca však podle něj usiluje o to, aby to věřitelé nedokázali.

Aby to bylo ještě složitější, stále ještě není rozhodnuto, zda se bude insolvenční proces řídit českým, nebo slovenským právem. Většina investorů sice pochází z Česka, firma je však založená na Slovensku. Soudy ještě tuto otázku nerozhodly. Rozdíl je mimo jiné v tom, jaké pravomoci či jak silnou pozici by měl insolvenční správce.
Na průběh prvního, klíčového setkání věřitelů by to však nemělo mít vliv. Na dnešní schůzi se má také skládat věřitelský výbor, který bude řídit celý proces. Bude schvalovat jednotlivé kroky insolvenčního správce a kontrolovat je.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme