Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krúpa vydíral Bakalu, rozhodl americký soud a vyměřil stamilionové odškodné

Pavol Krúpa
ČTK

Federální soudce v Jižní Karolíně rozhodl, že slovenský podnikatel Pavol Krúpa musí zaplatit více než 32,4 milionu dolarů (702 milionů korun) investorovi Zdeňku Bakalovi za to, že proti němu vedl pět let trvající vyděračkou kampaň. Tvrzení je smyšlené a vykonstruované, reagoval Krúpa.

Reklama

Soud již dříve dospěl k závěru, že se Krúpa několik let systematicky snažil Bakalu očernit a následně po něm požadoval zaplacení 23 milionů dolarů (500 milionů korun) výměnou za to, že přestane. Krúpa dnes sdělil, že mu rozsudek amerického soudu nebyl doručen a že se v USA žádného řízení neúčastnil.

V rozsudku z 20. září, o němž informovala Bakalova společnost BM Management, soudce Norton zdůraznil, že Krúpa vedl proti Bakalovi mezinárodní očerňující kampaň.

„Stručně řečeno, tato žaloba reaguje na mezinárodní nactiutrhačnou kampaň, kterou pan Krúpa vedl proti panu Bakalovi v neskrývané snaze vylákat od něj peníze,“ uvedl soudce.

Jan Čermák

Arca je nejtvrdší soupeř, říká její úhlavní nepřítel Čermák

Pohledávkový spekulant a lobbista Jan Čermák je kontroverzní figurou světa tuzemských insolvencí. Teď je úhlavním nepřítelem šéfů skupiny Arca.

Přečíst článek

Krúpovo počínání mělo trvale poškodit Bakalovo jméno a jeho podnikatelské zájmy. Krúpa se svou činností podle soudu začal v roce 2016 v Evropě a o rok později Bakalu skrze prostředníka požádal o platbu ve výši 500 milionů korun. Hrozil mu přitom, že pokud nezaplatí, tak kampaň přenese i do Spojených států, kde Bakala v současnosti žije a podniká.

Odstrašující případ

„Ačkoli se odehrávala na dvou kontinentech, jednalo se o koordinovanou kampaň s jediným a společným cílem: donutit pana Bakalu, aby ustoupil vyděračskému požadavku pana Krúpy a zaplatil mu 23 milionů dolarů za ukončení obtěžování a pomluv,“ uvedl soudce.

Podle soudu Bakala Krúpovi nevyhověl, načež slovenský podnikatel svou výhrůžku dodržel a najal americkou firmu, které v kampani pokračovala v USA. Tam například zorganizovala falešný protest před školou, kam chodí Bakalovy děti.

Soudce Norton popsal Krúpovu taktiku jako „extrémní, pobuřující a trestuhodnou”. „Takto vysoké odškodné má být výchovným prostředkem jak pro Pavola Krúpu, tak i další,“ uvedl.

Zdeněk Bakala po nynějším rozsudku vyjádřil vděčnost americkému soudnímu systému. „Věřím, že toto soudní rozhodnutí pomůže zabránit tomu, aby se kdokoliv další stal obětí podobných praktik.“

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Kdo je kdo v rekordním krachu Arca Investments

Schůze věřitelů Arca Investments je odložena až do začátku října. Týdeník Hrot přinesl přehled aktuálních klíčových aktérů jednoho z největších krachů posledních let.

Přečíst článek

Krúpa s kampaní přestal v říjnu roku 2018, kdy na něj Bakala podal žalobu k americkému soudu. Slovenský podnikatel měl podle soudce zpočátku najatého právníka, který jej zastupoval, později však začal před soudem vystupovat sám za sebe. Podle soudce Nortona nejprve se soudem komunikoval, ačkoliv často zasílal požadované dokumenty pozdě, nebo nesplňovaly zákonné požadavky. Poslední reakci od něj soud eviduje v březnu loňského roku a od té doby již na další výzvy nereagoval. Soudce pak spor rozhodl v srpnu v Bakalův prospěch právě kvůli dlouhodobé Krúpově nečinnosti.

Pohrdání soudem

„Měl veškerou příležitost přednést svou obhajobu. Pan Krúpa se nicméně choval k tomu soudu a jeho pravidlům se stejným pohrdáním a přezíravostí, jakou projevil k právům pana Bakaly. Pan Krúpa v jednu chvíli zřejmě jednoduše ztratil zájem,” uvádí Norton s tím, že soud věnoval zvláštní pozornost tomu, aby se ke Krúpovi dostaly veškeré soudní obsílky.

„Žádné rozhodnutí mi nebylo doručeno a nebyl jsem účastníkem žádného řízení,” napsal dnes Krúpa. „Bakalu jsem nevydíral a jeho tvrzení je smyšlené a vykonstruované,” dodal.

Soud uložil Krúpovi zaplatit Bakalovy právní výlohy a také například odškodnění za poškození jeho reputace a podnikatelských zájmů. K tomu mu uložil zaplatit ještě pokutu ve výši 6,5 milionu dolarů (140,7 milionu korun), která má podle soudce sloužit mimo jiné k tomu, aby Krúpu odradila od podobného jednání v budoucnu. Krúpa sám sebe prohlašuje za miliardáře a vyměřená pokuta tak pro něj bude dostatečně citelná, ale zároveň jej nezruinuje, podotýká soudce.

Pařížská 17

Bakala prodal ztrátové butiky na Pařížské ulici v Praze

Miliardář Zdeněk Bakala prodal ztrátovou firmu Luxury Brand Management (LBM) provozující butiky v Pařížské ulici v centru Prahy podnikateli Martinu Hesovi.

Přečíst článek

Krúpa v roce 2003 založil na Slovensku investiční společnost Arca Capital. V Česku na sebe poprvé výrazně upozornil o čtyři roky později, když jeho Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) akcie firmy Moravia Energo. Díky obchodu s třetinovým podílem v obchodníkovi s energií, který později zkrachoval, tehdy Gross podle médií vydělal během několika měsíců 80 milionů korun.

V Česku se Arca Capital také angažovala v otázce těžební společnosti OKD, s jejíž privatizací je spojováno právě Bakalovo jméno. V roce 2018 Krúpa Arcu opustil, majoritním akcionářem je nyní Rastislav Velič. Skupina je nyní v insolvenčním řízení, Krúpa a Velič stojí proti sobě. Kontroverze vyvolalo i ocenění Krúpy v roce 2018, kdy dostal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme