Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Streaming táhne. Akcie Universal Music vystřelily o desítky procent

Universal Music Group
iStock

Vstup UMG na burzu je dalším vítězstvím pro amsterodamskou burzu Euronext, která se po odchodu Británie z Evropské unie stává finančním centrem.

Reklama

Na burzu vstoupila největší hudební společnost na světě Universal Music, která se odštěpila od francouzské zábavní a mediální skupiny Vivendi. První hodiny obchodování přinesly velký úspěch. Cena akcií narostla o 37 procent z 18,5 eura na více než 25 eur. To navýšilo tržní kapitalizaci společnosti z 33,5 miliardy eur na téměř 46 miliard eur. Jde o zatím největší letošní IPO v Evropě. 

Burza, ilustrační foto

Evropské akcie se vzpamatovávají po pondělním propadu

Evropské akcie se otřepaly z pondělního propadu. Polevily obavy investorů z toho, jaké dopady na evropské trhy by mohl mít možný největší čínský krach realitní společnosti Evergrande.

Přečíst článek

UMG těží z oživení hudebního průmyslu, kterému pomáhá růst tržeb ze streamování, ale také nedávný růst prodeje vinylových desek a CD. Loni tržby UMG již šestým rokem za sebou rostly, činily 7,43 miliardy eur a zisk 1,49 miliardy eur.

„Hudební svět se radikálně mění. Prodej fyzických nosičů výrazně klesá. Podobné je to i se stahováním hudby. Trhu jednoznačně vévodí streamování, jehož obliba skokově narůstá,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

UMG patří spolu se Sony Music a Warner Musc Group mezi tři největší nahrávací společnosti na světě. Mezi umělce spolupracující s firmou Universal Music Group patří například zpěvačky Taylor Swiftová a Lady Gaga, zpěvák Justin Bieber či skupina Rolling Stones.

Bank of America odhadla, že cena hudební společnosti dosahuje úrovně 50 miliard eur, podobný odhad přinesla i společnost JP Morgan, která Universal Music ohodnotila na 54 miliard eur. Tyto odhady zřejmě motivovaly investory, aby Universal Music kupovali od prvního okamžiku na burze.

Martin Mikuláš, spolumajitel obchodu Phono.cz

Gramofony značky Tesla jsou stále skvělé, říká majitel recordshopu

Český venkov stále poslouchá Dalibora Jandu, Standu Hložka, Hanu Zagorovou a kapely jako Tublatanka, Citron a Turbo, říká spolumajitel známého pražského recordshopu Phono.cz Martin Mikuláš. Během pandemie se zvýšil zájem o audioknihy. „Současné firmy už nepracují s takovými budgety, jaké míval k dispozici Československý rozhlas do roku 1989 a dnešní audioknihy a dramatizace nemají zdaleka takovou úroveň, jako ty tehdejší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Druhou největší hudební společností na světě je Sony Music. Třetí místo pak zaujímá společnost Warner Music, která na burzu vstoupila v červnu 2020. Ta je v současné době oceněna na necelých 21 miliard dolarů, přičemž akcie Warner Music od začátku roku narostly o 45 procent.

Vstup UMG na burzu je dalším vítězstvím pro amsterodamskou burzu Euronext, která se po odchodu Británie z Evropské unie stává finančním centrem. Před UMG Amsterodam už letos přilákal zatím rekordních 14 primárních nabídek akcií, z nichž deset tvořily nabídky firem specializovaných na akvizice, tzv. SPAC. Jen jedna nabídka v nedávné historii je však svým rozsahem srovnatelná s nabídkou UMG, a to je vstup technologického investora Prosus v hodnotě 95 miliard eur v září 2019, napsala agentura Reuters.

Dolary, ilustrační foto

SPAC mánie vyhnala hodnotu fúzí a akvizic na nový rekord

Hodnota fúzí a akvizic pokračuje v růstu na nové rekordy. Přispívá k tomu obnovení aktivity společností založených za účelem akvizic, označovaných SPAC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ajax stadion

Overmarsův vyhazov z fotbalového Ajaxu smetl akcie klubu do výrazného mínusu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme