Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

SPAC mánie vyhnala hodnotu fúzí a akvizic na nový rekord

Dolary, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Hodnota fúzí a akvizic pokračuje v růstu na nové rekordy. Přispívá k tomu obnovení aktivity společností založených za účelem akvizic, označovaných SPAC.

Reklama

Celková hodnota očekávaných a dokončených transakcí už od počátku letošního roku činí 3,6 bilionu dolarů (78 bilionů korun). Překonala tak částku 3,59 bilionu dolarů za celý loňský rok. Zájem o fúze a akvizice vyvolávají nízké úrokové sazby a rostoucí ceny akcií. Vyplývá to z údajů společnosti Refinitiv. Od počátku letošního roku bylo oznámeno 35 128 dohod, což je o 24 procent více než loni.

Analytik společnosti Ernst & Young Andrea Guerzoni se domnívá, že vysoké tempo uzavírání obchodů by mohlo pokračovat i v příštích 18 až 24 měsících. Přispěje k tomu i vysoká poptávka od soukromých investičních firem a obnovení aktivity společností specializovaných na akvizice, označovaných SPAC.

Ve Spojených státech už se letos uskutečnily transakce za 2,14 bilionu dolarů. V Evropě to bylo za 657 miliard dolarů a v oblasti Asie a Tichomoří za 620 miliard dolarů.

Stock spirits group

Stock Spirits, výrobce lihovin Božkov, mění majitele. Koupí ho CVC Funds

Britského výrobce destilátů Stock Spirits Group, který podniká i v České republice, přebírá soukromá kapitálová a investiční společnost CVC. Za akcii firmy obchodované na londýnské burze zaplatí 377 pencí v hotovosti.

Přečíst článek

Z jednotlivých sektorů zůstal v čele technologický sektor, který v každém čtvrtletí mívá obvykle většinový podíl na celkovém objemu transakcí. Celková hodnota oznámených dohod v sektoru činila 799 miliard dolarů. Hodnota fúzí a akvizic ve finančních službách dosáhla 442 miliard dolarů a v průmyslu 438 miliard dolarů. Hodnota akvizic uskutečněných prostřednictvím SPAC dosáhla rekordních 495 miliard dolarů.

Největší letošní dohodou je fúze firem Warner Media a Discovery v hodnotě více než 120 miliard dolarů.

Nejnovější údaje ale také odhalily, že odvětví, která se stále potýkají s dopady pandemie, jako je například maloobchodní prodej spotřebního zboží a cestovní kanceláře, zaostávají ve fúzích a akvizicích za dalšími sektory, jako je technologický a zdravotnický. V sektoru obnovitelných zdrojů energie se pak letos uskutečnily dohody zhruba za 18 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek loňské úrovně, uvedla agentura Reuters.

Avast

Americký Norton koupí Avast za téměř 200 miliard. Firma se přejmenuje

Nová společnost se chystá nabízet služby více než 500 milionům uživatelů. Akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Přečíst článek

Fúze a akvizice podle analytiků nadále podporují velké investiční firmy a korporace, které nashromáždily rekordní objemy hotovosti. Podle analytika společnosti Mercer Jeffa Blacka mají firmy soukromého kapitálu k dispozici v hotovosti nebo ve formě vysoce likvidních cenných papírů téměř dva biliony dolarů. Podobnou částku v hotovosti mají podle něj k dispozici i firmy z akciového indexu S&P 500.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Obří bankovní fúze klopýtla. Akcionáři Monety zamítli navržené financování

Akcionáři Monety na dnešní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení. Uvedla to mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

fúze a akvizice, ilustrační foto

Stát chce zdanit prodej firem. Motivace prodat ještě před koncem tohoto roku oživí trh akvizic

Přečíst článek
Zájem čínských firem o fúze a akvizice v USA je nejnižší za téměř 20 let

Čínské firmy se odvrací od USA. Počet fúzí a akvizic je nejnižší za téměř 20 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme