Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Huawei má další problém. Odstřihla jej Kanada

Huawei (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Kanadská vláda zakázala čínské společnosti Huawei Technologies účast na budování nových internetových 5G sítí. Informovala o tom agentura AP. Podobný krok udělali již dříve klíčoví spojenci Kanady včetně Spojených států, Británie či Austrálie z obav, že by účast čínského giganta na budování nových internetových sítí ohrozila jejich národní bezpečnost.

Reklama

Rozhodnutí kanadské vlády bylo podle agentury Reuters očekávané. K vyloučení firmy Huawei vyzývala kanadskou vládou konzervativní opozice i Washington, podle kterého by zapojení čínské skupiny do budování 5G sítí Pekingu usnadnilo sledování kanadských občanů.

Se skupinou Huawei odmítli spolupracovat i dva největší poskytovatelé bezdrátového připojení k internetu v zemi. Ti si vybrali jako dodavatele pro budování nových a rychlejších sítí švédskou společnost Ericsson a finskou firmu Nokia.

Fronta před prodejnou Apple v Šanghaji, poté, co Apple dal do prodeje nejnovější iPhone 13

Apple to natřel Huawei, iPhony jsou v Číně opět nejprodávanější

Nejnovější iPhone 13 na sebe umí strhnout pozornost i v Číně. Po šesti letech se tam Apple vrátil na špici prodejního žebříčku. Každý čtvrtý telefon prodaný v posledním čtvrtletí roku 2021 na čínském trhu byl od Applu. To je historicky vůbec nejvyšší podíl, kterého americký gigant na největším světovém trhu se smartphony dosáhl, uvedla výzkumná společnost Counterpoint Research. Apple těží z války Washingtonu proti Huawei, napsal k tomu list The Financial Times.

Přečíst článek

Diplomatický spor i obava o bezpečnost

Podle agentury Reuters kanadská vláda své rozhodnutí opozdila kvůli diplomatickému napětí s Čínou ohledně zadržení finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čou. Peking následovně zadržel dva kanadské občany, což byla podle řady analytiků odveta za krok kanadských úřadů. Na konci září se ale napětí snížilo, když byli propuštěni na svobodu oba Kanaďané i finanční ředitelka firmy.

V roce 2020 americké úřady označily Huawei za riziko pro národní bezpečnost. Učinily tak kvůli domněnce, že firma udržuje úzké vztahy s čínskou armádou a čínskou komunistickou stranou. Podle některých analytiků firma nedodržuje mezinárodní standardy a přivlastňuje si cizí technologie. Huawei tuto kritiku dlouhodobě odmítá. Spojené státy také varovaly, že zváží omezit sdílení tajných informací se zeměmi, které pro provoz sítí používají zařízení od této čínské firmy.

Americký prezident Joe Biden rozšířil seznam čínských firem, s nimiž Američané nesmí obchodovat.

Biden zařadil další čínské firmy na blacklist

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, jenž zakazuje americkým subjektům investovat do desítek čínských firem, které čelí podezření z napojení na čínskou armádu. Nové nařízení podle Bidenovy administrativy rozšiřuje právně problematický dekret bývalého prezidenta Donalda Trumpa, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou. Kvůli strmému propadu akcií technologických gigantů v posledním týdnu ho na prvním místě vystřídala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco, upozorňuje server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Nad USA se potuluje čínský špionážní balon. Zkoumá počasí, tvrdí Peking. Zavál ho vítr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme